Kunstenares Sandrine Bouleau vond thuishaven in Hoeilaart

'Als iemand zich een van mijn werken aanschaft, koopt die als het ware een stukje van mijzelf'

Sandrine Bouleau: 'In elk beeld heb ik iets van mezelf gestopt' Foto: Michel Van Mullem

Hoeilaart - In een etalage aan de Felix Sohiestraat op een steenworp van het Gemeenteplein staan sinds enige tijd bijzondere beeldhouwwerken. Ze zijn van de hand van Sandrine Bouleau die het voormalig café/restaurant kocht en er haar atelier/gallery in onderbracht. Tot eind september verhuizen enkele van haar sculpturen naar de Banque Degroof Petercam alwaar ze samen met schilderijen van Pierre Debatty voor mooi kunstweer gaan zorgen aan de Avenue Einstein in Waver. Meer dan tijd om deze kunstenares op te zoeken in haar Hoeilaartse stek waar ze intussen verzot op raakte.

"Toen ik tien was raakte ik gefascineerd door de materie waarmee de rode omhulsels van de bekende babybel is vervaardigd. Die was niet alleen plakkerig maar ook lekker kneedbaar. Ik boetseerde er mijn allereerste personages uit. Nooit gedacht dat dit de prille aanzet was van mijn huidige kunstenaarsbestaan", aldus Sandrine Bouleau. Bouleau was voorbestemd om apotheekassistente te worden. Tenminste, zo wilden haar ouders het. Want van kunst valt niet te leven (sic). Het draaide helemaal anders uit. In het anderegeval konden wij vandaag niet worden ondergedompeld in een wereld boordevol schitterende plastische creaties die, ondanks hun zekere realisme, vele kunstliefhebbers kunnen doen wegdromen in een universum waarin het menselijk lichaam soms wordt gereduceerd tot houtschors. Waar geen ledematen meer aan te pas komen en het hoofd bijna steeds werd aangezet als de knop van een ontluikende bloem.

"Andere niet onbelangrijke inspiratiebron was mijn eigen dochter die sinds haar zesde turnt in competitieverband. Ze schopte het tot Brabants kampioene. Veel van mijn werk vond zijn oorsprong in haar gymnastisch kunnen", vertelt Bouleau. Zo schuilt in elk beeldhouwwerk een nieuw verhaal. "Belangrijk vind ik dat de koper van het werk er zijn of haar verhaal -naast dat van mij- kan inleggen'.

Uitzuivering

'Vaak is er een idee maar geleidelijk laat ik dat los en ontstaat een nieuw gegeven', vertelt Sandrine. 'Als ik met teveel informatie start, volgt er gauw een soort uitzuivering. Ik hou bovendien van het brute, het rauwe. Zo zie ik in bijna elk stuk schors uit het bos een interessante vorm opduiken waar ik bijvoorbeeld enkel kleine hoofdjes aan toevoeg. Ik werk in beton en in brons. Een beeld laat ik maximaal 12 keer afgieten en dan verdwijnt de moule bij het afval. Die twaalf worden genummerd'. En of brons nog betaalbaar is? 'Het is inderdaad duur maar tegelijkertijd ook een investering voor de koper. De waarde van brons stijgt immers'.

'Men vroeg zich vaak in mijn plaats af waar ik zou van leven. Maar kunst domineert mijn levenswandel. Voor geen geld wil ik dit bestaan opgeven. De voldoening is enorm groot. Als je de mensen hier aan mijn etalage halt ziet houden en geïnteresseerd rondkijken, vult mij dat met vreugde. Als iemand zich bovendien een werk aanschaft, dan koopt die als het ware een stukje van de kunstenaar. In elk beeld heb ik iets van mezelf gestopt'.

En wie haar illustere voorbeelden mogen zijn? Sandrine 'Alberto Giacometti, Anneke Beaumont, Dirk Dekeyser. Uitverkoren is Giacometti, Beaumont deed me zin in het metier aanwakkeren, Dekeyser omwille van zijn magische inslag en zijn humor. Tel daar nog eens Camille Claudel bij maar dan om haar hele leven.

En waarom viel je keuze op Hoeilaart? Sandrine: 'Ik ben in Chimay geboren, volgde apotheekopleiding in Charleroi en volgde textielkunst in Brussel. Op een bepaald ogenblik zorgde familiale omstandigheden dat ik uit Brussel weg wou. Ik zocht een huis en belandde op een dag in Hoeilaart, een gemeente die ik niet kende.... We aten hier wat, wandelden wat rond en ik was meteen weg van de fraaie omgeving, dat park, de vijver, het kasteel. Wat later zagen we het huis te koop in de Sohiestraat en ik was meteen in de wolken. Vooral combinatie galerij, atelier, woning met terras achteraan sprak me erg aan. En nu voel ik me hier opperbest'. 

Tentoonstelling Pierre Debatty (schilderijen) & Sandrine Bouleau (beeldhouwwerken) nog tot 27 september 2019 in de Banque Degroof Petercam, Les Collines de Wavre, avenue Einstein 16, tweede verdieping, 1300 Wavre. Contact: T +32 10 24 12 22. Van 9 tot 17 uur of op afspraak. pbwavre@degroofpetercam.com

Atelier Gallery Sandrine Bouleau, Felix Sohiestraat 8, 1560 Hoeilaart. Open op vrijdag van 11 tot 18 uur en op zaterdag van 14 tot 18 uur. www.sandrinebouleau.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio