Opvallende konijnenplaag teistert kinderboerderij: “Dit is geen asiel”

Opvallende konijnenplaag teistert kinderboerderij: “Dit is geen asiel”

Bezoekers van kinderboerderij De Zeven Torentjes in Assebroek krijgen tegenwoordig een opvallende boodschap te lezen aan het konijnenhok. Foto: ktb

Brugge -

Kinderboerderij De Zeven Torentjes heeft de laatste tijd heel wat nieuwe konijnen mogen verwelkomen. Geen babyboom, wel konijnen die door onbekenden werden achtergelaten. “De kinderboerderij is geen asiel”, waarschuwt schepen Mathijs Goderis.

“Jammer genoeg worden hier konijnen gedumpt. We betreuren dit ten zeerste aangezien ziektes verspreid worden. Ook ons kweekprogramma is daardoor in de war. De gedumpte konijnen worden verwijderd.” Die opvallende boodschap krijgen bezoekers van kinderboerderij De Zeven Torentjes in Assebroek tegenwoordig te lezen aan het konijnenhok.

Want net zoals dierenasiels het aantal binnengebrachte honden en katten zien stijgen in de vakantieperiode, heeft de kinderboerderij hetzelfde voor met konijnen. De voorbije weken zou het gaan om een tiental konijnen.

Geen dierenasiel

Schepen van Dierenwelzijn Mathijs Goderis (SP.A) bevestigt het probleem. “Enige tijd geleden zijn we hiervan op de hoogte gebracht. Het is heel spijtig dat mensen dieren achterlaten, en heel vaak heeft dat te maken met impulsaankopen. We kunnen alleen maar benadrukken dat het heel belangrijk is om zich goed te informeren voordat men een dier in huis haalt. Recentelijk werd het konijnenhok nog uitgebreid, maar dat is nog geen reden om hier zomaar dieren achter te laten. De kinderboerderij is geen dierenasiel.”

Betrappen op heterdaad

Het stadsbestuur hoopt dat de boodschap de eigenaars van de konijnen op andere gedachten zal brengen. Veel meer kan de kinderboerderij volgens Goderis voorlopig ook niet doen. “De daders vatten, is een moeilijke zaak. Dan zouden we ze al op heterdaad moeten betrappen. Maar we volgen de situatie verder op en bekijken wat er mogelijk is”, zegt Goderis.

Inmiddels werd het tiental achtergelaten konijnen weggehaald uit het hok. “Een bijkomend probleem is dat we geen zicht hebben op hun gezondheid. Ook al om de verspreiding van mogelijke ziektes de voorkomen, kunnen we ze dus niet zomaar bij de andere konijnen laten”, besluit de schepen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio