Doodzieke kitten gered uit containerpark: “Verschrikkelijk wat mensen katten aandoen”

Doodzieke kitten gered uit containerpark: “Verschrikkelijk wat mensen katten aandoen”

Raffa’s ogen zijn aangetast door niesziekte. Foto: if

Gent -

Vel over been en bijna blind. Zo werd de kitten Raffa van amper zes weken oud gevonden in het recyclagepark in Drongen. “We kunnen de oproepen van gedumpte katten niet meer aan”, zegt Kittenhuis Gent.

Vijf jaar al houden Elena Caschetto en haar moeder Kittenhuis Gent open. Samen met een vijftiental vrijwilligers vingen ze tientallen katten op. Maar de jongste tijd stijgt het aantal oproepen fors. “We hebben er heel wat moeten weigeren want we zitten bomvol”, zegt Caschetto. “Dat er volgens minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) minder zwerfkatten zijn, is zever. Zonder strenge controles is de sterilisatiewet een maat voor niets. Dit is onhoudbaar.”

Onlangs werd de kitten Raffa doodziek teruggevonden in het recyclagepark in Drongen. “Hij was amper zes weken oud en woog nog geen 350 gram”, vertelt ze. “Dat is de helft van het normale gewicht van een kitten op die leeftijd. Hij heeft een zware vorm van niesziekte, een aandoening die lijkt op een simpele verkoudheid maar voor kittens dodelijk kan zijn.”

Ogen aangetast

De ziekte heeft bij Raffa de ogen aangetast. “Vrijwilligers geven hem een medische behandeling, maar hij is voor altijd zijn dieptezicht kwijt. Hij zal dus nooit in een open tuin kunnen ravotten. Het is verschrikkelijk wat mensen katten aandoen. Enkele jaren geleden kreeg ik een kat binnen die in brand was gestoken.”

Het Drongense containerpark blijkt een populaire plek om huisdieren te dumpen. “Er lopen minstens twintig katten rond”, aldus Caschetto, die een oproep lanceert om kattenvoeding te brengen. “Het vrijwilligersgezin in de buurt vangt op dit moment meer dan twintig katten op.”

Facebook: ‘Kittenhuis Gent’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio