Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.
Abonnee worden? Kies je leesformule

Catalonië wil niet dat monumentale olijfbomen verkocht worden

Catalonië wil niet dat monumentale olijfbomen verkocht worden

Archiefbeeld Foto: AFP

Iedere mediterrane villa heeft er wel één staan: een stokoude olijfboom. Zo’n gedrongen exemplaar met een robuuste stam, knoestige takken en zilvergroene bladeren. Heel wat van deze bomen sieren het Catalaanse landschap. Ooit leefden de Catalanen van de olijfboom maar vandaag zijn veel boomgaarden verlaten.

Veel kwekerijen zien hun kans en rukken de eeuwenoude bomen uit de grond om ze voor duizenden euro’s door te verkopen, schrijft De Volkskrant. De Catalaanse ombudsman slaat daarom alarm. “Stevige maatregelen zijn nodig om de roof van natuurlijk erfgoed zo snel mogelijk te doen stoppen”, klinkt het.

Hij krijgt steun van Núria Ventura, burgemeester van Ulldecona. Nergens ter wereld zouden zo veel duizendjarige olijfbomen staan als rond haar dorp. Het oudste exemplaar telt 1.705 jaren en zou zijn geplant tijdens de heerschappij van de Romeinse keizer Constantijn de Grote.

Het Catalaans parlement werkt aan een wet dat de bomen moet beschermen. Maar volgens natuurbeschermers te traag. Door het politieke getalm zou de roof zelfs toegenomen zijn. In de regio Valencia worden de olijfbomen wel al beschermd door een dergelijke wet.

Het beste van Enkel voor abonnees