Gentse brandweer is gemiddeld na 10 minuten en 53 seconden ter plaatse

Gentse brandweer is gemiddeld na 10 minuten en 53 seconden ter plaatse

Foto: jan vens

Gent -

De Gentse brandweerzone Centrum is zowat 11 minuten na een oproep op de plaats van een brand. Dat is trager dan het Vlaamse gemiddelde. De reden? De vrijwillige korpsen in de omliggende gemeenten.

De snelheid van brandweerlui kan levensbelangrijk zijn. In Vlaanderen is de brandweer gemiddeld na 10 minuten en 23 seconden ter plekke. Dat blijkt uit een studie van alle brandverslagen uit 2016 door Binnenlandse Zaken (zie ‘De Gentenaar’ van 9 juli). De cijfers voor zone Gent ontbraken opvallend genoeg in het rapport, dus vroeg onze redactie ze op.

Antwoord: de voorbije drie jaren deed de brandweerzone Centrum er gemiddeld 10 minuten en 53 seconden over. Dat is een halve minuut trager dan het Vlaamse gemiddelde en bijna vier minuten trager dan het Antwerpse korps.

“Dat komt omdat onze zone ook tien vrijwilligersposten telt en die zijn meestal trager”, legt woordvoerder Björn Bryon uit. “Bij een oproep moeten die vrijwilligers eerst van thuis of van het werk naar de kazerne komen. Pas daarna kunnen ze uitrukken.”

Wespen versus brand

De brandweerzone Centrum heeft vrijwilligersposten in onder meer Assenede, Zelzate, Merelbeke en Lochristi. Die posten deden er vorig jaar gemiddeld 11 minuten en 27 seconden over om ter plekke te geraken. De beroepsposten van Gent, Wondelgem en Sint-Denijs-Westrem zijn met 10 minuten en 19 seconden inderdaad een pak sneller. “De snelheid van de interventie hangt bovendien af van de aard van de melding”, zegt Bryon. “Een melding van een wespennest is minder dringend dan een brand.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio