Françaises krijgen twee jaar cel voor diefstallen bij reeks West-Vlaamse Colruyt-winkels

Françaises krijgen twee jaar cel voor diefstallen bij reeks West-Vlaamse Colruyt-winkels

Foto: Google Maps

Oostende / Zedelgem / Poperinge / Middelkerke -

De Brugse strafrechter heeft drie Françaises veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel, voor veertien diefstallen bij winkels van Colruyt. Julie B. (36) verstopte zelfs spullen in de zakken van haar vijfjarig zoontje. Het openbaar ministerie had twee jaar effectief gevorderd.

De beklaagden liepen op 6 maart tegen de lamp bij het stelen van cosmeticaproducten in Oostende. Dankzij verder onderzoek konden Fanny D. (37), haar moeder Marie-José M. (55) en Julie B. aan veertien gelijkaardige winkeldiefstallen gelinkt worden. In februari en maart sloegen ze onder andere hun slag in de Colruyt-vestigingen van Zedelgem, Poperinge, Middelkerke en Moeskroen. De vrouwen uit Calais maakten meestal drank, etenswaren en tabak buit. Colruyt kreeg 5.600 euro schadevergoeding toegewezen.

Bij de feiten in Oostende zette B. volgens het parket ook haar vijfjarige zoon in. De verdediging plaatste vraagtekens bij die verzwarende omstandigheid. “Sporadisch heeft ze iets in de kinderwagen verstopt, maar nooit heeft ze haar kinderen bewust gehanteerd om een diefstal te plegen”, aldus meester Suzy Cooleman. De moeder van vijf kinderen zou de feiten uit geldnood gepleegd hebben.

Ook de advocaat van de andere twee beklaagden schetste een gelijkaardig verhaal. “Ze hebben eigenlijk vooral vlees en andere levensnoodzakelijke goederen gestolen”, aldus meester Klaas Van Dorpe. Zijn cliënten beweerden nota bene dat ze wel vaker in België boodschappen deden, omdat er in hun regio geen goedkope grootwarenhuizen zouden zijn. Alle beklaagden zitten ruim vier maanden in voorhechtenis en vroegen om een straf met uitstel.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees