Amerikaanse minister van Werk stapt op na heisa over pedofilieschandaal

Amerikaanse minister van Werk stapt op na heisa over pedofilieschandaal

Alex Acosta Foto: AP

De Amerikaanse minister van Werk Alexander Acosta treedt af. Dat maakte president Donald Trump bekend, na de zware beschuldigingen van seksueel misbruik tegen multimiljardair Jeffrey Epstein. Trump zei dat het de beslissing van Acosta zelf was, niet de zijne. Acosta zou hem vrijdagmorgen gebeld hebben en hem zijn beslissing meegedeeld hebben.

De voorbije dagen kwam Acosta onder zware druk te staan vanwege een omstreden schikking van meer dan tien jaar geleden. Door de schikking, waarmee Acosta als toenmalig openbaar aanklager in Florida heeft toegestemd, bleef Epstein gespaard van een federaal proces. Woensdag nog verweerde Acosta zich toen de Democraten zijn ontslag eisten en verdedigde hij zijn optreden als aanklager.

LEES OOK. Vriend van staatshoofden maar ook pooier van tienermeisjes: waarom de arrestatie van Jeffrey Epstein de groten der aarde doet beven (+)

Het openbaar ministerie in New York legde Epstein maandag negen nieuwe feiten ten laste. Het beschuldigt hem ervan tientallen minderjarige meisjes te hebben misbruikt. In de aanklacht staat dat de 66-jarige tussen 2002 en 2005 in New York en Florida een illegaal netwerk voor vrouwenhandel heeft uitgebouwd. Sommige meisjes waren niet ouder dan 14 jaar en werden gelokt met massa’s geld. Ze werden aangezet om op hun beurt andere meisjes aan te brengen. De ondernemer pleitte onschuldig.

Schimmige schikking

Epstein vermeed in 2008 een federaal proces wegens beschuldigingen van misbruik, doordat hij een schikking trof met het openbaar ministerie. Volgens de Miami Herald betekende de schikking ook het einde van het onderzoek. De invloedrijke zakenman pleitte schuldig aan het feit dat hij klanten aanbracht voor minderjarige prostituees, en hij zat een gevangenisstraf uit van dertien maanden - deels onder een soepel regime. In ruil volgde er geen federaal proces.

Omdat Acosta als procureur in Florida deze procedure destijds goedkeurde, eisten invloedrijke Democraten dat hij zou opstappen als minister van Werk. Ze uitten de kritiek dat Epstein er op die manier te makkelijk van af kon komen, en een juiste straf kon ontlopen. Acosta zei vrijdag dat het best was dat hij zou opstappen. “Het zou egoïstisch zijn van mij om in functie te blijven.” Hij voerde aan dat het thema Epstein de aandacht afleidt van de successen van het ministerie van Werk.

Nu de minister is opgestapt, volgt Acosta’s voormalige plaatsvervanger Patrick Pizzella hem tijdelijk op, zei Trump. In de tweeënhalf jaar dat Trump aan de macht is, zijn al verschillende medewerkers en ministers van hem opgestapt of ontslagen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees