Rechter fluit Voetbalbond terug: mogelijk uitstel van competitie

Rechter fluit Voetbalbond terug: mogelijk uitstel van competitie

Foto: BELGA

De Voetbalbond en Pro League kunnen momenteel nog geen zekerheid geven over welke clubs volgend seizoen in 1A of 1B aantreden, maar moeten wachten tot de definitieve uitspraak van het BAS bekend is. Dat besliste een Brusselse rechtbank, na een eenzijdig verzoekschrift van voetbalclub Beerschot. Komt die uitspraak er niet binnen de twee weken, dan wordt de start van de nieuwe competitie mogelijk uitgesteld.

LEES OOK. Geen degradatie, maar ook nog niet vrijgesproken: 5 pertinente vragen over uitspraak van BAS voor KV Mechelen en Waasland-Beveren

Afgelopen week maakte het Belgisch Arbitragehof voor de Sport het eerste deel van haar beslissing in de zaak Propere Handen bekend: degradatie als sanctie is onmogelijk voor KV Mechelen en Waasland-Beveren, dus treden die twee ploegen volgend seizoen aan in 1A. Beerschot en Lokeren moeten volgens die beslissing in 1B starten. Zowel Voetbalbond als Pro League bevestigden dat ook meteen na de uitspraak.

En dat is niet correct, oordeelt nu de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Voetbalclub Beerschot diende een eenzijdig verzoekschrift bij hoogdringendheid in, om die beslissing aan te vechten en de competitiestart uit te stellen. En Beerschot krijgt gelijk. De voetbalbond en Pro League moeten wachten tot het BAS over alle onderdelen van het dossier heeft geoordeeld. Pas na die einduitspraak mogen ze beslissen welke club volgend seizoen in welke afdeling mag starten. Kort samengevat: komt de einduitspraak van het BAS er niet binnen de twee weken, dan is het mogelijk dat de competitie - die normaal in het laatste weekend van juli begint - later van start moet gaan.

Op de clubwebsite plaatste Beerschot de conclusie van de rechtbank:

“De huidige vordering wordt ontvankelijk en gegrond verklaard, dienvolgens voorlopig verbod op te leggen voor de reeksen 1A en 1B van het betaalde profvoetbal georganiseerd door de KBVB en de Pro League definitief samen te stellen voor het seizoen 2019-2020 en meer bepaald voorlopig verbod op te leggen verzoekster te weren uit reeks 1A, dit tot kennisname van de definitieve arbitrale eindbeslissing...”

“Juridische nonsens”

“De reeksen kunnen niet samengesteld worden tot het BAS een definitieve uitspraak gedaan heeft en uiteraard kan de competitie dus ook niet van start gaan”, verduidelijkt Beerschots advocaat Thomas Gillis. “Het BAS nam woensdag een tussentijdse beslissing, maar zoiets bestaat natuurlijk gewoon niet. Een beslissing kan nooit gedeeltelijk zijn, dat zijn juridische nonsens. Het is daarom dat ik dit verzoekschrift indiende.”

“Volgens Gillis kan het op een einduitspraak van het BAS tot half augustus wachten zijn. De competitie in 1A zou normaliter in het weekend van 26 tot 28 juli van start gaan, de competitiestart voor 1B is een week later gepland.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.