Nieuw juridisch steekspel voor start van competitie: Pro League en KBVB in beroep tegen uitspraak van rechtbank

Nieuw juridisch steekspel voor start van competitie: Pro League en KBVB in beroep tegen uitspraak van rechtbank

Voorzitter Peter Croonen en CEO Pierre Francois van de Pro League Foto: BELGA

De Pro League en de KBVB gaan in beroep tegen de uitspraak van de Brusselse rechtbank, die de samenstelling van de reeksen 1A en 1B voor het finale vonnis van het BAS verbiedt. Die uitspraak kwam er na een eenzijdig verzoekschrift van voetbalclub Beerschot en daardoor komt de start van de nieuwe competitie in het gedrang. En dus is er een nieuw juridisch steekspel begonnen...

LEES OOK. Beerschot komt met regel op de proppen die het lot van KV Mechelen helemaal op zijn kop kan zetten

Het BAS besliste eerder deze week dat KV Mechelen en Waasland-Beveren niet kunnen degraderen, omdat de bondsactie in het kader van vermeende matchfixing op het einde van seizoen 2017-2018 te laat is ingesteld. Het arbitragecollege sprak zich nog niet uit over de grond van de zaak, maar liet in een tussentijds vonnis al wel weten dat de degradatie onmogelijk opgelegd kan worden. Andere straffen zijn wel nog mogelijk.

Maar Beerschot diende donderdag bij hoogdringendheid een eenzijdig verzoekschrift in tegen die tussentijdse beslissing van het BAS. De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg gaf de Ratten ook gelijk. De voetbalbond en Pro League moeten wachten tot het BAS zijn finale oordeel heeft geveld. Pas na die einduitspraak kunnen de reeksen volledig samengesteld worden. Door die juridische demarche van Beerschot, dreigt de competitie later van start te moeten gaan. Het BAS heeft namelijk tot eind augustus de tijd om te oordelen over het volledige dossier.

De KBVB zal net zoals de Pro League echter derdenverzet aantekenen tegen deze beschikking. Omdat Beerschot een eenzijdig verzoekschrift indiende, konden de Pro League en de KBVB hun standpunten niet verdedigen. Dat beroep werkt opschortend, waardoor de competitie voorlopig in 1A zoals gepland op 27 juli en in 1B in het eerste weekend van augustus kan starten.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.