Thomas De Gendt na heroïsche ritzege: “Het deed pijn, maar deze vind ik mooier dan die op de Mont Ventoux”

Thomas De Gendt na heroïsche ritzege: “Het deed pijn, maar deze vind ik mooier dan die op de Mont Ventoux”

Foto: Photo News

Thomas De Gendt heeft het opnieuw geflikt. Na zijn zege op de Mont Ventoux in 2016 is hij opnieuw ritwinnaar in de Tour de France. En dat terwijl hij eigenlijk was meegesprongen om bergpunten weg te nemen voor Tim Wellens. “Het deed veel pijn”, zei De Gendt na afloop in een eerste reactie.

LEES OOK.Thomas De Gendt schrijft geschiedenis met onwaarschijnlijke ritwinst, Alaphilippe pakte zijn gele trui terug

Bekijk hier onze digitale Tourgids!

“Het was de bedoeling om mee te springen om bergpunten weg te pakken voor Tim (Wellens). In een grote groep was de bedoeling dat hij mee was maar nu waren we maar met vier”, legde De Gendt uit bij Sporza. “Eigenlijk een beetje weinig, maar je moet je schikken naar de situatie.”

Meer dan vijf minuten voorgift kregen De Gendt en zijn drie vluchtgezellen niet, maar dat bleek te volstaan voor de Oost-Vlaamse ontsnappingskoning. “Ik had een hele goeie dag. De hele rit had ik een heel goed gevoel, dus geloofde ik er de hele dag in. Maar we kregen slechts vijf minuten voorsprong, en dat zakte snel naar 3,5, dus duwden we niet te hard door. Tot we hoorden dat de renners die eerst op kop reden van het peloton begonnen te lossen. Dat was het moment om weer uit te proberen lopen. Met nog twee beklimmingen te gaan, begonnen we wat sneller te rijden. (Ben) King en (Niki) Terpstra moesten er toen af. Dan was het alleen nog ik en (Alessandro) De Marchi. Toen we vier minuten hadden, begonnen we erin te geloven. Bergop reden we een heel goed tempo, bergaf flirtten we met een val. Maar dat moet dan. We bleven gewoon vol rijden, tot de laatste klim. En dan bam! Maar het peloton kwam dichter, en dus moest ik solo gaan om hen voor te blijven. Ik had nog net genoeg overschot. Nog vijf of tien seconden. Maar dit deed zoveel pijn.”

“Vandaag was het zo’n dag die op mijn lijf geschreven was, met beklimmingen die niet te lang en niet te zwaar waren. En als je dan goede rondebenen hebt, valt alles op zijn plaats. Dit is een mooie zege, maar het deed veel pijn. We waren gisteren al dicht erbij met Caleb Ewan, vandaag mocht ik mijn kans gaan. Ook voor Soudal-Lotto is dit een belangrijk, niet alleen voor mij”, aldus de renner uit Semmerzake.

“Mooier dan de Ventoux”

“Deze zege vind ik mooier dan die aan Chalet Renard”, waar hij in 2016 de ingekorte rit op de Mont Ventoux won. “Waarom? We hebben 200 kilometer gevochten met drie anderen en ik haalde het dan met enkele seconden. Dit staat voor mij hoger aangeschreven dan een bergrit.”

“Het werd nog spannend met de Fransen Alaphilippe en Pinot die jacht op hem maakten: “Ik was de motard in de gaten aan het houden en zag twee kleine mannekes. Maar ik zag ze niet komen in die laatste hellende strook. Hoewel ik helemaal stilviel, bijna tot overgeven. Maar ik bleef sleuren en toen ik daar nog genoeg seconden over had, wist ik dat ik het zou halen.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.