De Tour in 60 seconden: het mirakel van De Gendt, Juju opnieuw en jaune en Nibali mag u al schrappen

De Tour in 60 seconden: het mirakel van De Gendt, Juju opnieuw en jaune en Nibali mag u al schrappen

Met een marathonvlucht van start tot aankomst zorgde Thomas De Gendt zaterdag voor de tweede Belgische ritzege in deze Ronde van Frankrijk. Maar hoe gebeurde dat en wat moeten we nog onthouden van de achtste etappe? In 60 seconden bent u weer helemaal mee!

Hoe verliep de etappe? Ronduit spectaculair. Van in de eerste tien kilometer trok Thomas De Gendt met slechts drie kompanen in het offensief. Wat een mission impossible leek te zijn, draaide uit op een heerlijk huzarenstukje van de Semmerzakenaar. Ondanks een reactie van de klassementsrenners hield De Gendt stand. Wat een prestatie!

De laatste kilometer? Een echte thriller. De Gendt ging de laatste tien kilometer in met tien seconden voorsprong op een ontketend Frans duo Pinot - Alaphilippe. Maar wat de twee Fransmannen ook probeerden, De Gendt teruggrijpen lukte niet meer. Het onrecht zou groot zijn geweest.

Wat deden de favorieten? Alaphilippe viel aan in een poging om zijn gele trui te heroveren en kreeg Pinot in zijn wiel. De kopman van Groupama - FDJ pakte twee keer bonificaties en nog eens twintig extra bonusseconden. Hallo, wordt hij de grote uitdager van Team Ineos?

Wat deden de Belgen? Naast De Gendt spurtte Xandro Meurisse (7de) en Greg Van Avermaet (8ste) naar heel fraaie ereplaatsen. Kortom, een topdag voor onze landgenoten. Dylan Teuns daarentegen ervaarde dat de Tour onverbiddelijk is. De ritwinnaar van La Planche zakte helemaal weg.

Is er iets dat u nog moet weten? Vincenzo Nibali zal de Tour niet voor een tweede keer winnen. Hij moest passen op de laatste helling. En Geraint Thomas, gevallen in de afdaling, is echt wel in orde want panikeerde niet en kwam zonder kleerscheuren met de schrik vrij.

Rituitslag:

1. Thomas DE GENDT

2. Thibaut Pinot (Fra) op 6”

3. Julian Alaphilippe (Fra)

4. Michael Matthews (Aus) op 26”

5. Peter Sagan (Tsj)

6. Matteo Trentin (Ita)

7. Xandro MEURISSE

8. Greg VAN AVERMAET

9. Egan Bernal (Col)

10. Geraint Thomas (GBr)

Algemeen klassement:

1. Julian Alaphilippe (Fra)

2. Giulio Ciccone (Ita) op 23”

3. Thibaut Pinot (Fra) op 53”

4. George Bennett (NZl) op 1’10”

5. Geraint Thomas (GBr) op 1’12”

6. Egan Bernal (Col) op 1’16”

7. Steven Kruijswijk (Ned) op 1’27”

8. Rigoberto Uran (Col) op 1’38”

9. Jakob Fuglsang (Den) op 1’42”

10. Emanuel Buchmann (Dui) op 1’45”

Instagram van de dag:

Jasper Stuyven zette een opmerkelijk screenshot van de uitslag op Instagram: hijzelf, Jasper De Buyst en Jasper Philipsen kwamen na elkaar over de streep. En dat was niet met opzet: ze waren toevallig alledrie aan het praten met elkaar: “Jasper’s together today!”

De Tour in 60 seconden: het mirakel van De Gendt, <I>Juju</I> opnieuw <I>en jaune</I> en Nibali mag u al schrappen
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.