“Thomas is een beest, een machine”

Feestje en overwinningsspeech aan tafel bij Lotto-Soudal: “There’s only one Thomas De Gendt...”

En of die eerste zege deugd deed: na de demonstratie van ontsnappingskoning Thomas De Gendt in de Tour de France werd er bij het avondeten een klein feestje gehouden aan tafel bij Lotto-Soudal. “There’s only one Thomas De Gendt...”, klonk het luidkeels, waarop De Gendt de champagne uitschonk en een (korte) overwinningsspeech gaf.

Klik hier voor onze digitale Tourgids

LEES OOK. ANALYSE. Als zelfs de Tourbaas buigt en zijn hoed afdoet, dan besef je hoe uniek deze prestatie van Thomas De Gendt is (N+)

“Merci allemaal”, bedankt De Gendt zijn ploeg. “Renners en staff: iedereen doet zijn deel. Iedereen maakt een plan om te winnen en vandaag kwam eindelijk die overwinning. Dus allemaal bedankt en hopelijk volgt binnenkort snel die volgende zege.”

Marc Sergeant: “Du jamais vu”

Marc Sergeant had er meer dan een half uur na de finish nog steeds kippenvel van. De sportief manager van Lotto-Soudal kent De Gendt als geen ander. Heeft hem al sinds 2015 onder zijn hoede. “Maar dit is du jamais vu”, sprak Sergeant. “Vintage Thomas, maar dan met een hoop superlatieven erbij.”

In werkelijkheid zat hij met de volgauto achter een grote groep van gelosten. Maar het was alsof hij achterop de fiets van De Gendt zat, zo intensief had Marc Sergeant meegeleefd met de zegetocht van De Gendt. “Omdat ik zoiets nog nooit gezien heb”, legde hij uit. “Potverdomme, hij gaat het net niet halen, heb ik meermaals gedacht. Al toen de groep achter hem op 1’30” kwam. Nog eens op zo’n 12 kilometer van de streep. En helemaal toen Pinot en Alaphilippe achter hem aangingen. De Gendt reed dan al bijna 200 kilometer aan kop. Zij hadden de hele dag in het wiel gezeten. Tot bleek dat zelfs die twee hem niet konden pakken. Thomas kan soms dingen uit zijn benen schudden… Ongelooflijk.”

Zelfs na meer dan vier jaar samenwerking blijft De Gendt hem verbazen. En toch ook weer niet. “Omdat ik de voorbije dagen al gezien had hoe goed hij was”, ging Sergeant. “Ook nu: bij zijn demarrage zat er duidelijk poeier op. Ik merkte bovendien dat hij beter was dan De Marchi maar onderweg toch maar evenveel werk opknapte. Hij wachtte duidelijk doelbewust om tot de laatste col om van hem weg te rijden. Echt knap hoe hij op zo’n momenten zijn cool kan bewaren.”

Voor Sergeant is dit het mooiste wat hij ooit van De Gendt gezien heeft. Correctie: het is van het mooiste wat hij überhaupt ooit in het wielrennen gezien heb. “Ik heb Thomas nog al straffe zeges zien boeken. Een paar jaar geleden nog in Catalonië. Maar dit is wel in de Tour, tegen de wereldtop, in een etappe waar zelfs de klassementsrenners zich moeien. Dat maakt het nog meer bijzonder.”

Meteen is de Tour voor Lotto-Soudal nu al geslaagd. Sterker: meteen kan Lotto-Soudal terugblikken op een ijzersterke eerste Tourweek. Zes dagen bollentrui, een dag wit, nu al drie keer de strijdlust – want ook die kreeg De Gendt uiteraard – en alle ereplaatsen van Caleb Ewan: tot zaterdag was het goed maar niet goed genoeg. Pas als Lotto-Soudal een ritzege zou pakken, zou de druk gaan liggen. Zoals nu dus. “Dit verandert inderdaad alles”, besloot Sergeant. “We deden mee. Dat wist ik al langer. Anders win je niet drie keer de strijdlust. Maar zolang die ritzege niet volgt, blijft er toch dat beeld van verliezer en twijfelaars. Dat is definitief van de baan. Plots wordt dan ook al dat andere veel meer in de verf gezet.” Zo is dat. Lotto-Soudal: een van de beste ploegen in deze Tour tot dusver.

Ook ploegmaten Jens Keukeleire en Jasper De Buyst staken hun bewondering niet weg. “Thomas klaagde de voorbije dagen dat hij zwaar benen had”, grijnsde Jens Keukeleire. “Dan weet je gewoon dat hij iets zinnens is en er een straf nummertje zit aan te komen.”

“Op en top De Gendt, deze prestatie”, vond Jasper De Buyst. “Veel meer kan je daar echt niet over zeggen.”

Manager John Lelangue: “Thomas is een beest”

“We staan er al sinds het begin van de Tour”, aldus algemeen manager John Lelangue. “We stonden drie keer op het podium met Caleb Ewan en behaalden met hem de witte trui op de eerste dag. Dan ging Tim Wellens direct in de aanval met Thomas De Gendt, was er de bollentrui, bleven we aanvallen en vandaag behalen we de winst met Thomas De Gendt, een ongelooflijke overwinning à l’ancienne. Ook dankzij drie andere grote motoren in de groep: Terpstra, King en De Marchi. Het was een wijze beslissing om op De Marchi te wachten, al was hij misschien de gevaarlijkste op het einde, maar het was beter om met vier te draaien.”

“Thomas is een beest, een machine. Wie kan zeggen dat hij Alaphilippe en Pinot weerstaat? Ze reden vol door tot het eind en hij haalt het toch. Wat een fenomeen, en onderweg pakt hij dan nog eens alle punten voor de bergtrui weg voor King. Ik denk dat hij iedereen heeft verbaasd. Hij bleef kalm de voorbije dagen, behield het vertrouwen en maakt het fenomenaal af.”

Lotto mikte in deze Tour op meerdere ritzeges. “En dat blijft het doel. Het is nog niet voorbij. We deden altijd mee de voorbije dagen en nu vallen al die puzzelstukken in elkaar. Gisteren scheelde het zeven centimeter, maar we moesten vooruit kijken, iedere kans grijpen, agressief rijden, proberen. Als je renners hebt zoals Thomas, Tiesj, Tim, Caleb, die 100 procent gemotiveerd zijn om een zege te pakken, moet je het blijven proberen. Het is nog niet gedaan. Vanavond gaan we uiteraard vieren. Maar dit is nog maar de eerste week. Er zijn nog twee weken met mooie opportuniteiten, morgen misschien met Tim en Tiesj, maandag en woensdag voor Caleb. Iedere dag is een klassieker en we koersen op die manier. Er staan twee renners van ons op kop in het bergklassement. We zullen zien, je weet maar nooit...”

Corrigeer