FOTO-VIDEO. Berlaen en Ontpopt maken een heus gezinsfestival van 'Lochristi zingt buiten'

Een bestoft concept eens grondig afborstelen, het kan nooit kwaad. Lochristi restylede 'Lochristi zingt' tot 'Lochristi zingt buiten'. Schuchter meelippen met een paar lokale zangers in de kerk van Hijfte werd gisteravond zingen, genieten en zelfs de polonaise dansen op misschien wel het eerste echte muziekfestival van Lochristi. Meer nog: in de kleinste deelgemeente Zeveneken op een nog niet nader ontgonnen locatie. 'Berlaen' en 'Ontpopt' waren de ideale gangmakers.

U was er niet  bij zaterdagavond? Ongelijk hebt u, en dat is dit keer meer dan een platgetrapt cliché. "Wie hier was, komt zeker ook op 6 september naar het optreden van 'Ontpopt' bij het eeuwfeest van de Landelijke Gilde in Zaffelare", hoorden we op het eind van de avond, net als "Lang geleden dat ik nog zo genoot van een optreden". En de kans dat u terugkeert is groot, want de Nederlandstalige coverband van Jurgen Dejaegher - ex Ontdek De Ster bij VTM - joeg er de hele Nederlandstalige muziekscène door. "Hij zingt het beter dan het origineel", noteerden we. Noem het, en het dreunde door de boxen aan de Kantschoolweg. Van Willy Sommers, over Will Tura, Bart Kaëll, Clouseau, De Kreuners, Raymond tot Frank Boeijen en The Scene. Bekend volk aan de toetsen ook, met Joeri De Decker van de Muziekschool van Lochristi. HIj had voorwaar zijn eigen fanclub mee: een deel van de cast van Shrek The Musical. 

Oltijd blijv'n goan

Eerder op de avond startte het tweede deel van 'Lochristi zingt buiten' met Berlaen, die zich niet alleen als zanger maar ook als entertainer ontpopte. "Meestal smijten ze ons na vijf nummers van het podium, maar hier verstaan ze het Zultes dialect, want het ligt niet zover van Lochristi", grapte hij. "Eindelijk hebben jullie hier jullie eigen festival, weg met de Gentse Feesten, goe bezig Lochristi." In een spetterende finale - hieronder op video te bekijken - merkt u dat "Oltijd blijv'n goan" gisteren ook aan de Kantschoolweg van toepassing was.

Heeft 'Lochristi zingt buiten' een vervolg? Nog te vroeg om dit nu al te zeggen, maar iets na elven klonk het in elk geval 'tot volgend jaar.' Hier en daar werd er ook al geopperd om er jaarlijks een minifestival van te maken, telkens in een andere deelgemeente, al zal volgend jaar uiteraard het nieuwe Uyttenhovecomplex het decor zijn voor de feestelijkheden voor 11 juli. Blijven gaan, een goede raad die de cultuurdienst misschien wel kan overwegen, nu ze ook het concept van de cultuurlaureaat de komende maanden stofvrij gaan maken.

Klik en kijk hoe er buiten werd gezonden, en zet het volume wat harder bij de sfeerfilmpjes. Zin in meer? 'Ontpopt' zet op 6 september het orgelpunt van 100 jaar Landelijke Gilde in Zaffelare. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio