De Tour in 60 seconden: Impey verknalt Belgisch feestje, drie landgenoten in top 5 en lelijke valpartij

De Tour in 60 seconden: Impey verknalt Belgisch feestje, drie landgenoten in top 5 en lelijke valpartij

De Zuid-Afrikaan Daryl Impey heeft zondag de negende etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. In een sprint met twee klopte hij Tiesj Benoot, ook Oliver Naesen en Jasper Stuyven strandden op ereplaatsen in de top vijf. Hoe? Ontdek het hier in 60 seconden.

Lees hier het uitgebreide verslag van de negende etappe!

Hoe verliep de etappe?

Net als gisteren werd er hard gevlamd in het Centraal-Massief. Ondanks een col van 3,2 km aan 11% werd er in het eerste wedstrijduur 41,1 km afgelegd. De reden daartoe was een vlucht van vijftien renners die al snel de vrijheid kregen van het peloton. Onze landgenoten Tiesj Benoot, Oliver Naesen en Jasper Stuyven kregen het gezelschap van Tony Martin, Marc Soler, Dayl Impey, Edvald Boasson Hagen, Lukas Postlberger, Jesus Herrada, Nicolas Roche, Simon Clarke, Romain Sicard, Anthony Delaplace, Ivan Cortina en Jan Tratnik. Die laatste twee renners van Bahrain-Merida waren het enige koppeltje.

Omdat de dichtst geplaatste renner Nicolas Roche al volgde op meer dan 23 minuten, liep de maximale voorsprong op tot veertien minuten. In de lange heuvelachtige aanloop richting de slotklim van derde categorie op 13 km van de streep koos Postlberger in de afdaling het hazenpad. Achter hem werd getwijfeld. Oostenrijker van Bora-Hansgrohe nam snel 45 seconden voorsprong, maar op 23 km van de streep grepen onze drie landgenoten in. Samen met Impey, Soler, Roche en Tratnik reden ze het gat op Postlberger dicht. Op de klim bepaalden Benoot en Roche het tempo. Impey kwam op de top aansluiten, Naesen en Stuyven volgden daar op veertien seconden. Omdat ook Roche nog werd gelost, trok Benoot met enkel Impey naar de meet. Stuyven en Naesen volgden op vijftien seconden, maar kwamen niet dichter. De zege ging tussen Benoot en Impey.

De laatste kilometer?

De snelle Impey waande zich zegezeker en reed met Benoot in het wiel onder de rode vod. Benoot is niet traag, maar heeft een lange sprint nodig. Hij kwam op 250 meter van de streep aan uit het wiel van Impey, maar de renner van Mitchelton-Scott kwam snel langszij en won al bij al vrij gemakkelijk de sprint met twee. Twaalf jaar na Robert Hunter wint er opnieuw een Zuid-Afrikaan een rit in de Tour.

De Tour in 60 seconden: Impey verknalt Belgisch feestje, drie landgenoten in top 5 en lelijke valpartij
Foto: AP

Wat deden de favorieten?

Op weg naar zijn thuishaven versnelde Romain Bardet op de slotklim, met Richie Porte en George Bennett in het wiel. Ineos met Kwiatkowski op kop lieten niet begaan. Verder gebeurde er niks.

Wat deden de Belgen?

Die gingen met drie in de aanval van vijftien man. Tiesj Benoot kwam als eerste boven op de helling van eerste categorie, Jasper Stuyven werd na Edvald Boasson Hagen tweede in de tussensprint. De kans op een Belgische ritzege steeg van 20 procent naar 37 procent, toen Stuyven, Benoot en Naesen met vier anderen voorop begonnen aan de laatste klim op dertien kilometer. Toen Benoot met Impey naar de streep trok, steeg de kans op een Belgische zege naar 50 procent, maar het werd noppes. Meteen na de streep viel Impey in de armen van de Belgische verzorger Joachim Schoonacker, toch nog een klein Belgisch tintje aan de overwinning. Met Benoot (tweede), Naesen (vierde) en Stuyven (vijfde) eindigen drie Belgen in de top vijf. Benoot kreeg met de Prijs van de Strijdlust een troostprijsje.

De Tour in 60 seconden: Impey verknalt Belgisch feestje, drie landgenoten in top 5 en lelijke valpartij
Foto: BELGA

Is er iets dat u nog moet weten?

Alessandro De Marchi – de compagnon de route van Thomas De Gendt – kwam vroeg in de koers zwaar ten val en moest opgeven. De Italiaanse ploegmaat van Greg Van Avermaet werd met diepe wonden in het aangezicht afgevoerd.

Van de kopgroep van 15 renners, hadden enkel Tony Martin (5 keer) en Edvald Boasson Hagen (1 keer) ervaring met winst in de Tour. Ook Rui Costa won in het verleden al drie etappes in de Ronde van Frankrijk, maar de Portugees maakte te laat de oversteek vanuit het peloton en raakte nooit vooraan: een chasse patate.

Rituitslag:

1. Daryl Impey

2. Tiesj Benoot

3. Jan Tratnik +10”

4. Oliver Naesen +10”

5. Jasper Stuyven +10”

6. Nicolas Roche +14”

7. Marc Soler +21”

8. Ivan Garcia Cortina +1’50”

9. Simon Clarke +1’50”

10. Anthony Delaplace +2’42”

Bekijk hier de volledige rituitslag!

Stand:

1. Julian Alaphilippe

2. Giulio Ciccone +23”

3. Thibaut Pinot +53”

4. George Bennett +1’10”

5. Geraint Thomas +1’12”

6. Egan Bernal +1’16”

7. Steven Kruijswijk +1’27”

8. Rigoberto Uran +1’38”

9. Jakob Fuglsang +1’42”

10. Emanuel Buchmann +1’45”

Bekijk hier het volledige klassement!

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.