Nieuwe antenne op zendmast zorgt dat elektrische garagepoorten dienst weigeren en autoruiten vanzelf opengaan

Nieuwe antenne op zendmast zorgt dat elektrische garagepoorten dienst weigeren en autoruiten vanzelf opengaan

Foto: Raymond Lemmens

Maaseik -

Een zendmast op de Maastrichtersteenweg in Maaseik is de oorzaak waarom garagepoorten dienst weigeren en bewoners ‘s ochtends hun wagen aantreffen met alle ruiten geopend. Hun wagens kunnen ook niet gestart worden. Vier weken geleden is er op de mast een frequentie voor DAB+-radio geïnstalleerd. Ontvangers aan garagepoorten en de technologie in wagens, die de frequenties moeten filteren, zouden dat onvoldoende doen.

Het Belang van Limburg had maandag over de problemen geschreven. Burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik (Open Vld) ontving een vijftiental meldingen. Er is één specifiek automerk waarbij het probleem opduikt.

“Het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) bevestigde het probleem met de zendmast. De geïnstalleerde frequentie voor digitale radio is correct, maar blijkbaar ligt het probleem bij de wagens en de ontvangsttoestelletjes van de garagepoorten. De ontvangers in wagens en garagepoorten gaan in conflict met de frequentie voor DAB+. Voor de poorten kan een filter, waarvan de installatiekosten tien tot twintig euro bedragen, het probleem al verhelpen. Voor de auto’s zouden de getroffen mensen naar hun garage moeten stappen om te zien hoe het probleem kan worden opgelost. De mensen van het BIPT zullen ook nog ter plaatse komen”, zegt burgemeester Tollenaere.

Het is nog niet duidelijk of en op welke wijze de getroffen personen hun kosten kunnen verhalen. De burgemeester ontving voorlopig een vijftiental meldingen, maar hij voegde eraan toe dat het er mogelijk meer kunnen zijn, want momenteel is het verlofperiode en zijn veel mensen niet thuis.

LEES OOK. Mysterie in Maaseik: garagepoorten blokkeren en auto’s starten niet meer (+)

De bewuste zendmast staat op het terrein van het hoofdkantoor van de politiezone Maasland.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees