Jumbo-Visma doet het wel, bij Team Sunweb nemen ze het ‘wonderdrankje’ van de koers bewust niet: “Alle kleine beetjes helpen”

Jumbo-Visma doet het wel, bij Team Sunweb nemen ze het ‘wonderdrankje’ van de koers bewust niet: “Alle kleine beetjes helpen”

Foto: BELGA

Vier ritzeges in de eerste tien dagen van de Ronde van Frankrijk. Het is voorlopig echt wel de Tour van Jumbo-Visma. Met dank aan een beresterke selectie en… een ‘wonderdrankje’?

Klik hier voor onze digitale Tourgids

Begin mei, een bommetje van de KU Leuven. Professor Peter Hespel deed onderzoek naar de werking van ketonen en die zouden duursporters tot 15 procent beter doen presteren en ook veel beter doen recupereren. En dat is volledig legaal. Het wereld antidopingagentschap (WADA) beschouwt ketonen namelijk als supplementen en niet als doping.

“Ik denk dat er nog maar weinig uithoudingsatleten zijn die niet weten dat er iets aan het gebeuren is met ketonen, en al zelf aan het experimenteren zijn”, klonk het bij Hespel.

De ene wel...

Jumbo-Visma bevestigde nu dat het gebruikmaakt van ketonen tijdens deze Tour. “Ketonen zijn een voedingssupplement”, stelde teammanager Richard Plugge tegenover De Telegraaf. “Je mag dit net als vitamines gewoon gebruiken. Het middel staat niet op de verboden lijst. Het is ook bekend dat andere teams ketonen gebruiken.”

“Dat voedingssupplement staat nu heel erg in de aandacht, omdat er allerlei termen voor bedacht worden. Maar de term ‘wonderdrank’ is niet correct. Verre van zelfs”, vult ploegleider Merijn Zeeman aan bij de NOS. “In wedstrijdsituaties gebruiken we het nu een half jaar. Als een extra energiebron. Het is het is maar een miniem potje en ook maar een onderdeeltje van de complete voedingsstrategie die wij hanteren, maar alle kleine beetjes helpen op het hoogste niveau.”

“Dat is voor mij een non-discussie”, vertelde Wout van Aert dinsdag op de persconferentie. “De ploeg is er al twee jaar mee bezig. Het is een supplement, zoals renners heel veel supplementen gebruiken. Het is een beetje als gelletjes gebruiken in de koers en ik moet na een koers ook niet uitleggen hoeveel gelletjes ik nam. We zijn op het hoogste niveau bezig en dan is het logisch dat je maximaal probeert te presteren. Ketonen zijn niet verboden, je mag het gebruiken, dus het lijkt me geen discussie waard. Maar dit is de Tour en dan wordt alles nieuws.”

...de andere niet

In het verleden werd gesuggereerd dat Team Sky en Chris Froome het ‘wonderdrankje’ gebruikten, wat toen ontkend werd. Maar er zijn ook ‘tegenstanders’. Zo maakt het Team Sunweb van Tom Dumoulin en Jan Bakelants geen gebruik van ketonen.

“Wij vinden dat er meer duidelijk moet zijn welke effecten dit middel op de gezondheid van de atleet op lange termijn heeft”, aldus teamarts Anko Boelens bij De Telegraaf. “Daarbij is er nog veel onduidelijkheid over de werkzaamheid. Er zijn zelfs studies die aantonen dat het een negatief effect op een sportprestatie heeft. Dat het middel alleen maar goed voor het herstel zou zijn. Wij willen zeker zijn dat we onze renners geen kwaad doen.”

“Het is iets wat speelt in het peloton en onze renners vragen er ook naar. Logisch”, aldus Boelens bij de NOS. “Daarom doen we ons huiswerk. We doen achter de schermen onderzoek en blijven op de hoogte. Zodra wij vinden dat wij onze mening moeten herzien, willen we meteen in actie kunnen komen. Tot die tijd zeggen wij: niet doen.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.