Philippe Gilbert steekt zijn bewondering voor Wout van Aert niet onder stoelen of banken: “Ik heb Sven Nys zoiets nooit zien doen”

Philippe Gilbert steekt zijn bewondering voor Wout van Aert niet onder stoelen of banken: “Ik heb Sven Nys zoiets nooit zien doen”

De dag dat Wout van Aert zijn eerste Tourrit won, zullen we nog lang herinneren. Spurtbom Elia Viviani kon het nauwelijks geloven dat de man uit Lille hem er oplegde in de sprint in Albi. De wielerwereld was onder de indruk van onze landgenoot, die een dag later veel lof kreeg van niemand minder dan Philippe Gilbert.

Klik hier voor onze digitale Tourgids

De man die op weg is naar Lotto-Soudal schrijft tijdens deze Tour columns voor Sud Presse. Ook ‘the day after’ de raket die Van Aert afschoot in Albi.

“Ik hou van Wout Van Aert”, schrijft de ex-wereldkampioen. “Er zijn renners in het peloton met wie het klikt, en anderen met wie het niet klikt. Maar hij, wat een klasse! Hij heeft bovendien veel lef. De eerste keer dat hij met me sprak was tijdens de Ronde van België in 2017. Ik vroeg hem wat hij leuk vond op de weg. Hij antwoordde: De oudere renners zoals jij, die nog steeds de Ronde van Vlaanderen winnen, komen kietelen!

Na Van Aerts derde wereldtitel in het veld ontmoetten beide heren elkaar in een lift in Spanje. “Ik dacht dat hij tenminste zijn overwinning had gevierd, maar nee! Hij begrijpt dat discipline essentieel is voor zijn succes. Hij is een goed renner en een goede sprinter, kwaliteiten die nodig zijn om klassiekers te winnen zoals (Mathieu, red.) Van der Poel. Ik heb geen exacte uitleg waarom die twee zo’n opmars hebben gemaakt, buiten talent en hard werk.”

“Van Aert kan alle klassiekers winnen”

Gilbert gaat voort. “Ik zeg talent omdat ik (Sven, red.) Nys nooit in staat heb geacht om zoiets te verwezenlijken. In de moderne cross zijn de trainingen langer en harder. De inspanningen worden verlengd. Wat er gebeurt met Van Aert, verbaast me niet. Ik ken zijn grenzen niet, maar op de bergen moet hij zich niet richten. Wel op de Tirreno, Parijs-Nice en alle klassiekers. Een beetje zoals ik. Want, ik herhaal, zijn sprint is alles.”

“Als je (Peter, red.) Sagan kan verslaan in een etappe in de Tour, dan kan je dat ook in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix”, aldus Gilbert.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.