Ursula von der Leyen verkozen tot voorzitter Europese Commissie

Video: Reuters

Het Europees Parlement heeft Ursula von der Leyen dinsdagavond verkozen tot voorzitter van de Europese Commissie. Met 383 stemmen haalde de 60-jarige Duitse christendemocrate nipt de vereiste absolute meerderheid van 374 stemmen. 327 Europarlementsleden stemden tegen haar voordracht en 22 leden onthielden zich. Von der Leyen volgt op 1 november de Luxemburger Jean-Claude Juncker op aan het hoofd van het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Met de steun van de verkozenen van haar eigen Europese Volkspartij (182 zetels) en van de socialistische (153 zetels) en liberaal-centristische (108) fracties kwam von der Leyen aan de 374 stemmen die ze minstens nodig had. Maar veel overschot had ze niet.

“Ik voel me vereerd en overweldigd”, zo reageerde von der Leyen zopas op haar verkiezing tot eerste vrouwelijke Commissievoorzitter. “De taak maakt me nederig. Het is een grote verantwoordelijkheid.” Von der Leyen beloofde de parlementsleden om te werken aan een “verenigd Europa”, dat de onderlinge verdeeldheid kan overstijgen en “klaar is om te vechten voor de toekomst”. De Duitse sprak daarbij de hoop uit dat ze constructief zal kunnen samenwerken met het halfrond.

Er wacht haar echter nog werk om een groter draagvlak onder de Europese verkozenen te bereiken. Met 383 stemmen had von der Leyen maar negen stemmen op overschot. 327 Europarlementsleden stemden tegen haar voordracht en 22 leden onthielden zich. Eén iemand stemde blanco. Ter vergelijking: de voordracht van Juncker werd vijf jaar geleden met 422 tegen 250 bij 47 onthoudingen goedgekeurd.

Von der Leyen werd begin deze maand door de staatshoofden en regeringsleiders van de 28 lidstaten quasi unaniem voorgedragen als hun kandidate om de komende vijf jaar de Commissie te leiden. Maar omdat de Duitse zich niet als topkandidaat aan de kiezer had gepresenteerd, stuitte haar voordracht op nogal wat weerstand in het parlement.

Von der Leyen verzekert de Europarlementsleden dat ze als baas van het dagelijks bestuur van de Europese Unie streng zal toezien op het respect voor de democratische beginselen en de rechtsstaat in de lidstaten. Ook belooft ze een faire belasting van multinationals en ‘een nieuw pact’ dat de diepe verdeeldheid onder de lidstaten over de aanpak van de migratiekwestie moet overstijgen.

Het is de eerste keer dat de Europese regeringsleiders een vrouwelijke kandidate hebben voorgedragen om de Commissie te leiden. Von der Leyen speelde die troefkaart volop uit en beloofde een gendergelijk team samen te stellen. Ze wees erop dat minder dan 20 procent van alle eurocommissarissen sinds 1958 een vrouw was. “We vertegenwoordigen de helft van de bevolking. We willen ons eerlijk aandeel.”

LEES OOK. Van “zwakste minister” naar Europese topper… maar haar verleden kan “Wunderfrau” Ursula von der Leyen alsnog de kop kosten (+)

Corrigeer

NIEUWS