Rellen Meulenberg: stenengooiers krijgen 40 maanden effectief en 18 maanden cel

Rellen Meulenberg: stenengooiers krijgen 40 maanden effectief en 18 maanden cel

Foto: Sven Dillen

Houthalen-Helchteren -

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft woensdag een 35-jarige man en een 43-jarige man uit Houthalen-Helchteren veroordeeld voor hun rol bij het stenengooien tijdens de rellen in Meulenberg (Houthalen) in 2013. De twee mannen kregen respectievelijk 40 maanden effectieve celstraf en 18 maanden cel, waarvan zes maanden met uitstel. Ze kregen ook elk een effectieve boete van 1.200 euro.

Bij de rellen raakte politieman Mario Ghijs uit Lummen levensgevaarlijk gewond. Hij crashte met zijn combi nadat hij door een steen was geraakt. De rechtbank achtte wel niet bewezen dat de twee beklaagden net die bewuste steen gegooid hadden, die enorme zware gevolgen voor Ghijs en zijn gezin had.

Een derde geïdentificeerde betrokkene was minderjarig en verscheen al bij de jeugdrechter. Zijn dossier wordt in hoger beroep in het najaar in Antwerpen gepleit.

Café Saz

Op 11 oktober 2013 ontstonden in Meulenberg zware rellen, nadat eerder die dag de politie een bevel tot gevangenneming had uitgevoerd om een jongeman te arresteren die zeven maanden cel moest uitzitten. Het epicentrum van de ongeregeldheden situeerde zich aan het terras van het beruchte Café Saz. Daar crashte agent Ghijs met zijn combi. De politie had de aanwezige jongeren het bevel gegeven om op het terras te blijven.

Van de rellen bestonden verschillende beeldopnames, gemaakt door smartphones. Toch was het voor de speurders zeer moeilijk werken om de stenengooiers op te sporen en te identificeren.

De dertiger die nu veroordeeld is, had zich,ondanks het politiebevel, toch nog op een parking begeven, waar hij een grotere steen op de grond stuksloeg. Hij had ook een steen vastgepakt nadat hij gebeten was door een politiehond die hij eerst had uitgedaagd.

Mercedes Sprinter

Ook de veroordeelde veertiger had een steen vastgepakt. De minderjarige heeft dan weer bekend een steen naar een Mercedes Sprinter van de federale politie te hebben gegooid. De politie was toen net aan het instijgen om de wijk Meulenberg te verlaten.

Rellen Meulenberg: stenengooiers krijgen 40 maanden effectief en 18 maanden cel

De rechtbank leidde uit de beelden af dat beklaagden niet alleen een steen hebben vastgepakt, maar ook effectief gegooid hebben. De dertiger gooide de steen naar de traag voorbij rijdende Sprinter. De rechtbank oordeelde dat ook de veertiger een steen had gegooid, maar dat het niet duidelijk was naar welk voertuig van de politie. “Uit camerabeelden bleek dat er heel wat personen stenen gooiden. De stenen kunnen onmogelijk allemaal door beklaagden zijn gegooid. Zowel de beklaagden als enkele onbekende daders behoren tot de menigte weerspannige stenengooiers, maar elke stenengooier was weerspannig op zijn individuele manier,” staat in het vonnis te lezen. Voor de opzettelijke slagen aan Ghijs is de dader tot op heden onbekend gebleven.

Schadeclaims

In totaal raakten negen voertuigen van de politie beschadigd. Volgens de rechtbank had de dertiger het voornemen van de andere stenengooiers versterkt door als een van de eersten een steen te smijten naar het Mercedes-politievoertuig. De rechtbank sprak van wilsbeïnvloeding en deelnemingsopzet bij de dertiger. Daarom draait deze beklaagde ook op voor alle schadeclaims. De dertiger had de bedoeling alle anderen op te jutten. Hij is ook medeplichtig verklaard aan opzettelijke slagen aan Ghijs.

Van het gedrag van de veertiger voorafgaand aan het stenengooien is op de beelden veel minder te zien. Bij hem bleek niet dat hij duidelijk de bedoeling had anderen op te jutten.

Levensgevaarlijk

De dertiger had bovendien al in 2009 een correctionele veroordeling tot 3 jaar opgelopen. De rechtbank omschreef de feiten als zeer ernstig en oordeelde dat het onaanvaardbaar is dat er gewelddadig verzet werd gepleegd tegen politieambtenaren. “Het gooien met stenen naar voertuigen is levensgevaarlijk en dat tonen helaas de verwondingen van Ghijs aan,” aldus de rechtbank. De dertiger moet onder meer aan politiezone Limburg Regio Hoofdstad (LRH) en aan de Belgische Staat een schadevergoeding van in totaal ruim 151.000 euro betalen. Voor Mario Ghijs komt er nog een deskundig onderzoek. Aan Ghijs, de echtgenote en de twee zonen is al 40.000 euro provisioneel toegekend. Voor 21 andere agenten gaan de schadevergoedingen van 1 euro tot 1.820 euro.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees