Sabine Laruelle verkozen tot nieuwe Senaatsvoorzitster

Sabine Laruelle verkozen tot nieuwe Senaatsvoorzitster

Sabine Laruelle Foto: BELGA

Voormalig minister Sabine Laruelle (MR) is donderdag verkozen tot nieuwe Senaatsvoorzitster. Ze haalde met 26 stemmen een nipte meerderheid. Haar tegenkandidate Christie Morreale (PS) kreeg 21 stemmen. Laurelle geldt als tijdelijke voorzitster, in afwachting van de vorming van een nieuwe meerderheid. Net als het voorzitterschap van de Kamer is dat van de Senaat een van de posten die op tafel liggen bij de uiteindelijke samenstelling van de federale regering.

Na Christine Defraigne bezet dus opnieuw een Franstalige liberale de voorzittersstoel van de Hoge Vergadering. Bij de Franstalige socialisten leefde geruime tijd de overtuiging dat zij het mandaat zouden binnenhalen. Tot enkele uren geleden was Morreale de enige kandidate. Bovendien wordt bij de verdeling van het voorzitterschap van de Kamer en de Senaat meestal een evenwicht gezocht. Met Patrick Dewael ook als Kamervoorzitter zijn het nu twee liberalen die beide functies bekleden.

De socialisten zien in de kandidatuur van Laruelle de naweëen van de Brusselse regeringsvorming, waar de MR buitenspel werd gezet. Maar volgens MR-bronnen was die kandidatuur, met steun van de Vlaamse partijen, al dagen in voorbereiding. De afgelopen uren heeft premier Charles Michel druk rondgebeld, toen hij vernam dat PS-voorzitter Elio Di Rupo hetzelfde deed, zegt een liberale bron. “Hij is er blijkbaar in geslaagd Wouter Beke (CD&V) en Maxime Prévot (cdH) te overtuigen. Het lijkt erop dat ze hun stemgedrag hebben gewijzigd. Het bewijst dat de MR niet zo geïsoleerd staat, zoals sommigen willen laten uitschijnen”.

Corrigeer

MEER NIEUWS