De Tour in zestig seconden: Simon Yates nu ook lid van select clubje, Rohan Dennis verhoogt winstkansen Wout van Aert

De Tour in zestig seconden: Simon Yates nu ook lid van select clubje, Rohan Dennis verhoogt winstkansen Wout van Aert

Etappe twaalf tussen Toulouse en Bagnères-de-Bigorre gaf niet het verhoopte spektakel. Logisch, de grote jongens spaarden de benen met de tijdrit van vandaag in het vooruitzicht. Wie zijn benen niet spaarde, was Rohan Dennis. De wereldkampioen tijdrijden stapte vandaag gewoon uit koers zonder duidelijk te maken waarom.

Klik hier voor onze digitale Tourgids

Hoe verliep de etappe?

Start van in de oorlog. Vijftig wedstrijdkilometers in het eerste uur, het zegt voldoende. Uiteindelijk reed een groep van 38 renners weg. Peyresourde en Hourquette d’Ancizan zorgden voor een natuurlijke selectie zodat uiteindelijk nog drie renners om de dagzege mochten spurten: Simon Yates, Gregor Mühlberger en Pelle Bilbao.

De laatste kilometer?

Simon Yates was duidelijk het best gebrieft en dook als eerste de laatste bocht in. De versnelling van de winnaar van de meest recente Vuelta werd niet beantwoord zodat Yates het haalde voor Bilbao en Mühlberger. De Engelsman is daarmee al de derde renner, na Ewan en Viviani, die in deze Tour tot het select clubje toetreedt van renners die in de drie grote rondes etappes hebben gewonnen.

Wat deden de favorieten?

Naar elkaar kijken. Geen speldenprikje werd uitgedeeld, geen tikje werd gegeven. En dat is misschien logisch in het vooruitzicht van de middellange tijdrit die de renners morgen op hun bord krijgen.

Wat deden de Belgen?

Mee aanvallen. Met zeven zaten ze in de goede vlucht: Wellens, Benoot, Teuns, Naesen, Van Avermaet, Pauwels en Stuyven. Wellens pakte op de Peyresourde de tien bergpunten mee en liet zich daarna uitzakken. Voor de overige landgenoten ging het daarna een zuchtje te snel maar met Benoot (4de), Naesen (7de) en Stuyven (10de) staan er toch maar weer mooi drie Belgische vlagjes in de top tien.

Is er iets dat u nog moet weten?

Rohan Dennis stapte af zonder dat iemand binnen zijn ploeg - Bahrain-Merida - leek te weten waarom. De wereldkampioen tijdrijden die daags voor een tijdrit de pijp aan Maarten geeft, dat vroeg om een verklaring. Maar er was niemand die tekst en uitleg kon geven, ook Rohan Dennis zelf hield de klem op de kaken.

Rituitslag:

1. Simon Yates (GBr)

2. Pelle Bilbao (Spa)

3. Gregor Mühlberger (Oos)

4. Tiesj BENOOT op 1’28”

5. Fabio Felline (Ita)

6. Matteo Trentin (Ita)

7. Oliver NAESEN

8. Rui Costa (Por)

9. Simon Clarke (Aus)

10. Jasper STUYVEN

Algemeen klassement:

1. Julian Alaphilippe (Fra)

2. Geraint Thomas (GBr) op 1’12”

3. Egan Bernal (Col) op 1’16”

4. Steven Kruijswijk (Ned) op 1’27”

5. Emanuel Buchmann (Dui) op 1’45”

6. Enric Mas (Spa) op 1’46”

7. Adam Yates (GBr) op 1’47”

8. Nairo Quintana (Spa) op 2’04”

9. Dan Martin (Ier) op 2’09”

10. Thibaut Pinot (Fra) op 2’33”

Bekijk hier de volledige rituitslag en klassement

Tweet van de dag

Louis van Gaal legt aan Jumbo-Visma uit waar het gisteren fout is gegaan.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.