Rohan Dennis reageert voor het eerst sinds zijn opmerkelijke opgave in de Tour: “Ik ben heel teleurgesteld”

Rohan Dennis reageert voor het eerst sinds zijn opmerkelijke opgave in de Tour: “Ik ben heel teleurgesteld”

Foto: Photo News

Het was zonder twijfel hét verhaal van de twaalfde rit in de Ronde van Frankrijk. Nog voor de eerste Pyreneeëncol beklommen werd, gaf Rohan Dennis er de brui aan. Een dag voor de enige tijdrit, het onderdeel waar de Australiër van Bahrain-Merida wereldkampioen in is. En praten met zijn ploeg wilde Dennis ook niet. Donderdagavond kwam er dan toch een reactie.

Klik hier voor onze digitale Tourgids

LEES OOK. Rohan Dennis kraakt onder oorlog binnen eigen ploeg: met kopman Nibali boterde het niet en wensen werden niet ingewilligd

In de bevoorrading, nog voor de eerste klim van de dag, stapte Dennis plots misnoegd van zijn fiets. Bahrain-Merida (de ploeg van Dylan Teuns) wist niet wat er met zijn renner aan de hand was. Heel wat media dachten dat Dennis zelfs even vermist was, maar de Australiër zat gewoon in de teambus. Dennis weigerde voor de camera’s te verschijnen. Het bleek hommeles tussen hem en zijn team.

Na de finish verscheen Gorazd Štangelj, de eerste ploegleider van Bahrain-Merida, voor de talrijke camera’s met een vreemde boodschap. “We zijn ook in de war. In de bevoorrading stapte Rohan plots af. We hebben geprobeerd hem opnieuw op de fiets te krijgen en te overtuigen om verder te rijden, maar hij wilde er niet over praten.”

De boosheid van Dennis zou te maken kunnen hebben met zijn tijdritfiets. “De tijdritfiets van Merida is minder snel en minder aerodynamisch dan zijn tijdritfiets van BMC”, stelde Thomas De Gendt in zijn column in onze krant. “Op het Australisch kampioenschap trapte Dennis exact dezelfde wattages als vorig jaar, maar hij reed wel veertig seconden trager.”

Rohan Dennis reageert voor het eerst sinds zijn opmerkelijke opgave in de Tour: “Ik ben heel teleurgesteld”
Foto: Photo News

“Teleurgesteld”

Donderdagavond kwam er dan toch een bericht van Bahrain-Merida, mét een reactie van Dennis. Fysieke problemen lijken niet aan de grondslag van de opgave te liggen, maar de Australiër wil ook niet kwijt wat wel de reden is:

“Ik ben zeer teleurgesteld dat ik de Tour op dit moment moet verlaten”, klinkt het. “Natuurlijk was de individuele tijdrit een groot doel voor mij en de ploeg, maar gezien mijn huidige gevoel was het de juiste beslissing om eerder vandaag op te geven. Ik wens mijn ploegmaats het allerbeste voor de rest van de wedstrijd. Ik wil alle fans van de Tour die mij aangemoedigd hebben bedanken. Thuis, langs de weg, sinds Brussel. Ik hoop de komende jaren terug te keren in deze geweldige wedstrijd.”

Ook Štangelj liet al weten dat het afhaken van Dennis in elk geval niets met zijn fysieke conditie te maken had. Dennis zou onder meer ontevreden zijn over zijn materiaal. “Hij wil alles 100 procent in orde hebben. Dat is niet altijd even makkelijk.”

Van Aert topfavoriet?

Bij afwezigheid van Dennis lijkt Wout van Aert (Jumbo-Visma) vrijdag de grote favoriet in de tijdrit van 27,2 km in en om Pau. De Belgische kampioen tijdrijden won een maand geleden een vergelijkbare rit tegen de chrono in het Critérium du Dauphiné.

De even trieste als mysterieuze aftocht van de wereldkampioen tijdrijden, uitgerekend een dag voor de tijdrit in de Tour:

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.