Athene opgeschrikt door aardbeving: “Vrezen dat ergste nog niet achter de rug is”

In Athene is vrijdag rond 14.15 uur (13.15 uur in België) een vrij krachtige aardbeving waargenomen. Over eventuele slachtoffers of hoe groot de schade is, is voorlopig niets bekend.

Volgens het Europees-Mediterrane Seismologische Centrum (EMSC) had de aardbeving een magnitude van 5,3. Nieuwsagentschap AP zegt dat burgers de straat op renden. Onder hen ook de Vlaming Nils Vanbellingen die woont en werkt in Athene.

“Voor Grieken is dat routine. Bij een aardschok gaat iedereen naar buiten naar het evacuatiepunt. Ook mijn vrouw en kind die thuis waren gingen de straat op. Daar stonden alle buren plots samen”, zegt de 39-jarige Vanbellingen. De schok duurde volgens hem een vijftal seconden. “Een eeuwigheid, als je er middenin zit.”

OPROEP. Ben jij in (de buurt van) Athene en voelde je de aardbeving? Laat het ons weten via deze link.

Volgens EMSC bevond het epicentrum van de aardbeving zich 23 kilometer ten noordwesten van Athene. De aardverschuiving vond plaats op 13 kilometer diepte. Op basis van die gegevens schatten seismologen op de publieke radio-omroep (ERT) de aardbeving in als sterk.

 

 

“Aardbevingen gebeuren wel vaker, maar deze kracht heb ik nog niet meegemaakt”, getuigt Vanbellingen. Op straat was sprake van lichte paniek, maar geen schade. “In het centrum van de stad zou in enkele wijken de elektriciteit zijn uitgevallen.”

Vrees voor naschok

Athene opgeschrikt door aardbeving: “Vrezen dat ergste nog niet achter de rug is”
Nils Vanbellingen Foto: Eigen

Tijdens het telefoongesprek doet zich een stevige naschok voor. Via een megafoon vraagt de werkgever iedereen om naar huis te gaan. “Eerst was het vrijwillig, maar nu is het van moeten”, zegt Vanbellingen. “De vrees is dat het ergste nog niet achter de rug is.”

Er zijn momenteel geen berichten van mogelijke schade of eventuele slachtoffers. Wel, zoals Vanbellingen vertelde, waren er hier en daar stroomonderbrekingen. Ook viel de telecommunicatie deels uit omdat veel burgers probeerden hun familie en vrienden te bereiken.

Het is zomer dus is het extra druk in Athene. Er verblijven ook veel landgenoten die er met vakantie zijn.

 

 

Corrigeer

MEER NIEUWS