De Tour in zestig seconden: de dunne lijn tussen vreugde en verdriet, stuntwerk van Julian Alaphilippe

De Tour in zestig seconden: de dunne lijn tussen vreugde en verdriet, stuntwerk van Julian Alaphilippe

Dertiende etappe in de Tour de France, eentje vol met drama! Wout van Aert kwam zwaar ten val en moest de Tour verlaten. Thomas De Gendt stuntte alweer met een derde plaats en Julian Alaphilippe stuntte evenzeer door ritwinst in zijn gele trui. De Tour kan nog alle kanten uit.

Klik hier voor onze digitale Tourgids

Hoe verliep de etappe?

Dramatisch voor Wout van Aert, razendspannend voor het overige. Thomas De Gendt leek enige tijd op weg naar een tweede stunt maar moest uiteindelijk nog de duimen leggen tegenover Geraint Thomas en Julian Alaphilippe. Uiteindelijk haalde de Fransman het verrassend.

De laatste kilometer?

Zoals we al zeiden: razendspannend. Julian Alaphilippe passeerde het laatste tussenpunt met een handvol seconden voorsprong op Geraint Thomas maar de Brit bleek terug te komen. In de binnenstad van Pau trok Alaphilippe nog eens een hem typerend spurtje waardoor hij de kloof nog kon uitdiepen tot veertien seconden.

Wat deden de favorieten?

Eerste vraag: is Julian Alaphilippe intussen een favoriet? Ja toch! Dus deed hij het uitstekend, net als Geraint Thomas die binnen de Ineos-hiërarchie een flinke tik uitdeelde aan Egan Bernal. Ook Uran, Kruijswijk, Mas en Pinot mochten terugblikken op een uitstekende chronorace. Behoorden tot het kamp van de verliezers: Bernal, Adam Yates, Quintana maar eens te meer Romain Bardet.

Wat deden de Belgen?

Het drama van Wout van Aert en de podiumplaats voor Thomas De Gendt, tot zover de Belgen vandaag in de Tour. Of het levende bewijs dat er een flinterdunne koord ligt tussen winst en verlies, vreugde en verdriet.

Is er iets dat u nog moet weten?

Vermoedelijk niet. Alles is hiermee verteld, tenzij u de opgave van Max Schachmann als een belangrijk feit beschouwd. Ook hij kwam in de slotfase van de tijdrit ten val. De fietswissel van Romain Bardet was ook niet meteen een geslaagde zet.

Rituitslag:

1. Julian Alaphilippe (Fra)

2. Geraint Thomas (GBr) op 15”

3. Thomas DE GENDT op 36”

4. Rigoberto Uran (Col)

5. Richie Porte (Aus) op 45”

6. Steven Kruijswijk (Ned) op 45”

7. Thibaut Pinot (Fra) op 49”

8. Kasper Asgreen (Den) op 52”

9. Enric Mas (Spa) op 58”

10. Joey Rosskopf (VS) op 1’01”

Algemeen klassement:

1. Julian Alaphilippe (Fra)

2. Geraint Thomas (GBr) op 1’26”

3. Steven Kruijswijk (Ned) op 2’12”

4. Enric Mas (Spa) op 2’44”

5. Egan Bernal (Col) op 2’52”

6. Emanuel Buchmann (Dui) op 3’04”

7. Thibaut Pinot (Fra) op 3’22”

8. Rigoberto Uran (Col) op 3’54”

9. Nairo Quintana (Col) op 3’55”

10. Adam Yates (GBr) op 3’55”

Tweet van de dag

Tim Wellens probeert de stress bij zijn kamergenoot Thomas De Gendt onder controle te krijgen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.