Clouseau, André Hazes Junior en 10.000 kelen zingen de Gentse Feesten op gang

© Steven Hendrix

Clouseau probeerde het. Ann Christy deed haar best. The Beatles deden het bijna. Maar het was André Hazes Junior die vrijdagavond de Reep deed ontploffen en de 176ste Gentse Feesten officieel op gang trok. Leef! Alsof het je laatste dag is. Of beter: feest! Alsof het de eerste dag was.

Jan Claeys

De Stad worstelt al jaren met de opening van de Gentse Feesten. Wat moet het nu zijn? De receptie op het stadhuis is een leuke formaliteit voor al wie betrokken is: politici, organisatoren, acteurs en danseressen.

De openingsstoet van de Gentse Feesten is enkele jaren geleden begraven. Wellicht terecht, want die had weinig meer te bieden die sloeg nergens meer op. Behalve een paar leuke acts voor décapotables met mannen en vrouwen die hun toneel voorstelden, in de hoop nog een paar tickets te verkopen.

Jeroen De Schuyteneer, directeur Feestelijkheden, zoekt sindsdien naar de perfecte start. Een draak spuwde vuur. The Green stond in brand. Een fanfare strekte zich van Sint-Jacobs tot Sint-Baafs. De bliksem werd baas op de Sint-Michielsbrug.

© fvv

© fvv

© fvv

Maar het lijkt of de opening pas vrijdag is thuisgekomen. Bij de Reep, een van de mooiste waterplekken van Gent. Waar tijdens de vorige Gentse Feesten nota bene nog geen water stroomde.

Op het podium: Allez, Chantez!, het warmste samenzangproject ter wereld. Op de twee oevers: volgens de organisatoren tienduizend mensen, wapperend met hun armen en met de tekstboekjes. En boven het water: koorddansers die een heerlijk spel speelden met het publiek. Natuurlijk vielen ze niet echt naar beneden met hun fietsjes.

De formule was een beetje makkelijk. Alleen meezingklassiekers. Maar who cares? Buiten was het 22 graden, in de harten was het nog veel warmer. Clouseau werd stilletjes meegezongen, Ann Christy zorgde voor een knuffel, Mika voor een dansje. En dan ontplofte de boel. Leef, alsof het je laatste dag is. André Hazes Junior was eventjes de koning van de Feesten. Hij werd alleen onttroond door door Walter De Buck. Met een echt Vliegerke, van de linkeroever naar de rechteroever van de Reep.

Wij vinden dat schoon. En wij vinden dat er geen brainstorm moet zijn voor een nieuw openingsevent. Allez, Chantez! Vanaf nu elk jaar.

© fvv

© fvv