KLM-topman roept op om “met mate te vliegen”: “Zoals met drinken”

© EPA

KLM-topman Pieter Elbers roept in een interview met de Nederlandse krant Trouw op om met mate te vliegen. “Geniet, maar vlieg met mate”, klinkt het. “Wij vinden dat je bewust moet vliegen, zoals met drinken”.

gjs

© AFP

De luchtvaartmaatschappij wil mensen laten nadenken voordat ze het vliegtuig pakken. Dat is ook de strekking van de campagne ‘Fly responsibly’, die eind juni werd gelanceerd. “Wij willen het gesprek aangaan”, zegt Elbers. “Is het wel nodig om face-to-face af te spreken? Is de trein een alternatief? En als ik dan toch vlieg: hoe doe ik dat zo duurzaam en bewust mogelijk?”.

Onlangs werd bekend dat de luchthaven Schiphol na 2020 weer mag groeien. “Ik ben geen voorstander van ongebreidelde groei. Maar gematigde groei is nodig om te verduurzamen”, aldus de topman. KLM heeft volgens hem de afgelopen jaren miljarden euro’s geïnvesteerd in nieuwe, schonere vliegtuigen en miljoenen in onderzoek naar efficiëntere routes. “En ook aan het CO2-compensatieprogramma en de biokerosinefabriek hangt een prijskaartje. Verduurzamen kost geld, veel geld. Daarom hebben we verantwoorde en gebalanceerde groei nodig. Alleen dan kunnen we blijven concurreren, relevant blijven en de hele sector helpen bij het verduurzamen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over KLM

Video

Keuze van de redactie