Wout van Aert kent verdict na zware valpartij in Tour: “Waarschijnlijk twee maanden langs de kant, maar hopelijk gaat het sneller”

Wout van Aert kent verdict na zware valpartij in Tour: “Waarschijnlijk twee maanden langs de kant, maar hopelijk gaat het sneller”

Foto: BELGAIMAGE

Wout van Aert zal wellicht twee maanden moeten herstellen van zijn zware valpartij tijdens de individuele tijdrit in de Tour de France. Dat werd ons verteld door Frans Maassen, de ploegleider van Van Aert bij Jumbo-Visma. Onze 24-jarige landgenoot bleef haken aan een nadar en liep daarbij een diepe vleeswonde op aan het rechterbovenbeen. “Bij een normale mens duurt dat volgens de dokter twee maanden, bij een wielrenner gaat dat hopelijk iets sneller’, aldus Maassen.

LEES OOK.Wout van Aert houdt geen breuken over aan zware val in Ronde van Frankrijk

LEES OOK.“Wout was in paniek, een vreselijke wonde. Ik heb er spandoeken over getrokken zodat hij er niet meer naar hoefde te kijken”

“Wat er met Wout is gebeurd, heeft natuurlijk een diepe indruk gemaakt op ons allemaal”, zei ploegleider Frans Maassen voor de start aan onze man ter plaatse. “De sfeer in het hotel was wisselend. Steven (Kruijswijk, nvdr.) had natuurlijk een uitstekende tijdrit gereden, maar tegelijkertijd ben je met je gedachten meer bij Wout. Hij stuurde gisteren nog een foto met opgestoken duim, dus dat deed ons allemaal goed. Vanmorgen kon hij alweer wat grapjes maken met de renners. Hij stuurde ons een foto omdat zijn ontbijt in het ziekenhuis niet zo goed was (lacht). En hij stuurde de kokkin dat hij haar verschrikkelijk miste. Dus dat gaf ons een goed gevoel.”

Maandag naar huis

Maassen kon ook een ruwe voorspelling geven over hoe lang Van Aert uiteindelijk langs de kant zal staan. “De dokter zei dat een normale mens twee maanden zou moeten herstellen, maar voor een wielrenner gaat dat hopelijk sneller. Of zijn veldritseizoen in gevaar is, kunnen we nog niet zeggen. Het belangrijkste is nu dat hij geen infecties oploopt. Normaal mag hij maandag naar huis. Het is keihard, maar de Tour gaat verder. We hebben hem ook gezegd dat we voor hem gaan doorzetten. Dat moet onze motivatie zijn.”

LEES OOK.Patrick Lefevere legt schuld voor val Wout van Aert bij Tourorganisatie: “Dit mocht echt nooit gebeurd zijn”

Ploegleider Nico Verhoeven was één van de mannen die vrijdag Van Aert bijstond meteen na diens valpartij. “Ik zag hoe hij achter het hek bleef hangen met zijn been. Zo’n wonde heb ik nog nooit gezien. De spier was opengereten. Mathieu Heijboer (Head of Performance bij Jumbo-Visma, nvdr.) en de mechanieker waren al uit de wagen gesprongen, maar ik moest de auto eerst uit de weg zetten. Ik ben daarna niet meer teruggekeerd. Ik zag de dokters en de ambulance al komen. Je wereld stort op dat moment in. Je hebt meerdere renners, maar op zo’n moment ben je alleen met Wout bezig.”

Wout van Aert kent verdict na zware valpartij in Tour: “Waarschijnlijk twee maanden langs de kant, maar hopelijk gaat het sneller”
Foto: Photo News

“We wisten dat de schade groot was, maar je hoopt natuurlijk dat die nog te repareren is, om het zo te zeggen. De chirurg bevestigde dat het 100 procent goed zal komen, maar het zal tijd kosten. Hij zal niet fit zijn voor de start van het veldritseizoen, maar dat stond ook niet op zijn programma. Hij zou normaal in oktober beginnen. Maar het is afwachten. Hoe langer het duurt, hoe langer hij moet wachten met de opbouw naar het veldritseizoen. We gaan hem zeker niet te vroeg weer laten beginnen.”

Onze man ter plaatse ging ook langs bij de ploeggenoten van Wout van Aert. “Ik was voor mijn eigen start op de tv naar Wout aan het kijken. Die val was natuurlijk een schok. Als je ziet dat hij naar het ziekenhuis vertrekt, dan weet je natuurlijk dat hij niet meer terugkomt”, zegt kopman Steven Kruijswijk, die samen met Van Aert op de kamer lag. “Of het niet prettiger is om in zo’n belangrijke week alleen te liggen? Goh, Wout was me niet tot last. Ik had het heel goed met hem, de klik was er en dat maakte het gezellig. Het is jammer dat hij er niet meer is. We hebben vanmorgen even gepraat via een chatbericht. Gezien de omstandigheden heeft hij een goeie nacht gehad, denk ik. Hij hoopt dat we kunnen doorgaan zoals in het begin van de Tour.”

Wout van Aert kent verdict na zware valpartij in Tour: “Waarschijnlijk twee maanden langs de kant, maar hopelijk gaat het sneller”
Foto: Photo News

“We gaan hem zeker missen. Hij was zowel voor mij als voor onze sprinter Dylan Groenewegen heel belangrijk. Ik had hem er liever nog bijgehad”, zei Kruijswijk nog. Ook voor landgenoot en ploegmakker Laurens De Plus was het wennen. “Ik wist van niks, en ineens kom je aan de bus en zie je die gezichten. Ik was totaal verrast toen ze zeiden dat Wout niet over de meet was gekomen. Maar hij is in goede handen, we hebben al contact met hem gehad. Hij zegt dat we moeten vechten voor hem en dat hij niet liever heeft dan dat we nu weer focussen op de koers. Hij is een positieve gast, een vechter. Hij sprak al over zo snel mogelijk weer te gaan fietsen.”

bekijk ook

Ine Beyen rijdt tijdens de Tour mee op een reclamekaravaan: “Pure therapie”

Onze columniste Ine Beyen verrast Belgen in de Tour met emotionele boodschap van het thuisfront: “Ik zie jou heel, heel graag”

Wij volgden Axana, kleindochter van Eddy Merckx, tijdens de Tourstart : “Geef het niet graag toe, maar ken niks van wielrennen”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.