Steeds minder drugs op dancefestival Ostend Beach, maar toch ruim 18.000 euro aan boetes geïnd

Steeds minder drugs op dancefestival Ostend Beach, maar toch ruim 18.000 euro aan boetes geïnd

Ostend Beach. Foto: dji

Oostende -

Tijdens de controles door de politie op dancefestival Ostend Beach werden 142 feestvierders betrapt met drugs bij zich. Dat is de helft minder dan vorig jaar. “Een preventief beleid en controles werken”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD).

Ostend Beach vierde dit jaar haar tiende verjaardag en was voor het eerst een driedaags festival. Met 18.000 bezoekers kan de organisatie terugkijken op een recordeditie. Grote problemen bleven uit, en twee dagen na het festival was het strand al opgeruimd.

Ook de politie kijkt tevreden terug op de samenwerking. Net zoals de vorige jaren werden verschillende controles uitgevoerd. Per dag werden tussen de 2.200 en 2.700 personen gecontroleerd.

Onmiddellijke boetes

In totaal werden er 744 personen door een drugshond aangewezen, 142 daarvan waren in het bezit van drugs. De soorten drugs betreffen voornamelijk marihuana maar ook XTC, speed, en cocaïne. De meesten betaalden meteen een ‘Onmiddellijke Minnelijke Schikking’ (OMS), goed voor 18.550 euro in totaal. Vier keer stelde de politie een proces-verbaal op, onder meer voor vermoedelijk dealen en cannabisbezit door een minderjarige. In samenwerking met de West-Vlaamse politieschool organiseerde de verkeersdienst ook een grootschalige verkeerscontrole. Van de 185 gecontroleerde bestuurders reden er drie onder invloed van alcohol en 19 onder invloed van drugs.

“Het overgrote deel van de gecontroleerde festivalgangers reageert positief op de controles. Mede dankzij de controles behoudt het festival zijn positief karakter en blijven grote ongeregeldheden uit”, zegt korpschef Philip Caestecker.

Volgens de politie neemt het aantal festivalgangers dat drugs bij zich heeft jaar na jaar af. In 2016 hadden er nog honderd personen per festivaldag drugs bij zich. Dit jaar waren het er nog 47 per dag, de helft minder.

Zes arrestaties

“De cijfers tonen dat een preventief beleid en controles wérken”, zegt burgemeester Bart Tommelein. “Zo bereiken we ons doel: dat de bezoekers van Ostend Beach in de best mogelijke, veilige omstandigheden kunnen genieten van de muziek en de sfeer.”

De politie voerde zes bestuurlijke arrestaties uit: twee voor vechtpartijen, één persoon die het domein wenste te betreden zonder toegangsticket, drie voor openbare dronkenschap.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio