Wemmel neemt extra maatregelen om botulisme in vijver aan gemeentehuis te bestrijden

Wemmel neemt extra maatregelen om botulisme in vijver aan gemeentehuis te bestrijden

Archiefbeeld Foto: jhp

Wemmel -

Het gemeentebestuur van Wemmel heeft extra maatregelen genomen om het botulisme in de grote vijver aan het gemeentehuis te bestrijden. Zo laat de gemeente de twee fonteinen in de vijver voortaan ook ‘s nachts werken, werd er een extra pomp in het water geïnstalleerd, worden dode eenden dagelijks opgehaald en extra gesnoeid om kadavers beter te kunnen opsporen.

Het botulisme is het gevolg van het tekort aan zuurstof in het water, een gevolg van het warme weer en de geringe toevoer van water. Burgemeester Walter Vansteenkiste (LB Wemmel) wijst hierbij ook met de beschuldigende vinger naar degenen die de eenden voederen met beschimmeld brood. “Vorig zomer was de situatie veel dramatischer met meer dan 100 dode eenden. De afgelopen week heeft het aantal sterfgevallen zich beperkt tot een tiental.”

“Buiten de fonteinen extra laten draaien en de installatie van een bijkomende pomp kunnen we weinig doen. Op het ogenblik dat de landbouwers moeite hebben om water te vinden om hun akkers te besproeien, kunnen we dit water moeilijk aanwenden voor onze vijver. Botulisme is overigens ook een proces dat zorgt voor een natuurlijke selectie, waardoor zwakkere vogels opgeruimd worden”, aldus de burgemeester.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio