Stevige voorspelling: “België behaalt tien medailles op de Olympische Spelen in Tokio, waarvan drie keer goud”

Stevige voorspelling: “België behaalt tien medailles op de Olympische Spelen in Tokio, waarvan drie keer goud”

Foto: Photo News

“België behaalt op de volgende Olympische Spelen tien medailles.” Het internationale sportstatistiekenbureau Gracenote voorspelt één jaar voor Tokio 2020 dat Team Belgium zeer succesrijk wordt.

Tien stuks, dat zouden er vier meer zijn dan de Spelen van Rio 2016. Met drie gouden medailles, twee zilveren en vijf bronzen medailles zou België als 23ste in de internationale medaillestand eindigen.

De medaille-slokop van Tokio 2020 wordt, aldus Gracenote, de Verenigde Staten (126 medailles). Daarna volgen China (81 medailles) en Japan (67 medailles). Vooral Japan, in Rio 2016 al bijzonder sterk, zou nog meer winnen, dankzij onder meer mogelijk succes in nieuwe sporten (baseball, karate) waarin Japanners goed zijn.

Terzijde: Gracenote voorspelde voor Team Belgium in Rio 2016 vier medailles, het werden er zes. Een deel van de verklaring is dat Gracenote zich vooral baseert op de pure gegevens, namelijk medailles op internationale kampioenschappen. Zo telt Team Belgium een aantal wereldkampioenen (en dus kandidaten voor goud): zevenkampster Nafi Thiam bijvoorbeeld; Nina Derwael aan de brug met ongelijke leggers; de Red Lions, onze hockeymannen; zeilster Emma Plasschaert.

Het statistiekenbureau neemt evenwel meer subjectieve factoren niet mee, als een achterstand door blessures, een nieuwe coach. Maar hoe dan ook zijn internationale kampioenschappen een meer dan degelijke indicatie van de olympische sterkte van alle landen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.