Historisch laag aantal uitvallers (vooralsnog) in Tour de France: liefst elf ploegen zijn nog compleet in derde week

Historisch laag aantal uitvallers (vooralsnog) in Tour de France: liefst elf ploegen zijn nog compleet in derde week

Wout van Aert is samen met Jasper Philipsen een van de twee Belgen die de Tour verlieten. Foto: BELGAIMAGE

De eerste twee Tourweken zitten erop. De Pyreneeën hebben de nodige slachtoffers in het peloton gemaakt. Op weg naar de Alpen kan de balans worden opgemaakt die er opmerkelijk positief uitziet. Slechts twaalf renners gaven op. Een historisch laag aantal, in deze eeuw lag het aantal uitvallers na twee weken Tour de France altijd (stukken) hoger.

LEES OOK. Klik hier voor onze digitale Tourgids.

LEES OOK. Wilco Kelderman stapt uit de koers: bekijk hier de aangepaste deelnemerslijst van de Tour de France.

De Tourkaravaan komt vandaag aan in Nîmes. De nog 163 overgebleven renners kunnen zich opmaken voor een relatief vlakke etappe door het zuiden van Frankrijk. Zonder al te ernstige valpartijen zal het parcours er niet voor zorgen dat het peloton vandaag opnieuw wordt uitgedund. Dankzij enkele meevallers (de renners hebben nog geen extreme weersomstandigheden meegemaakt en ook ernstige valpartijen blijven uit) zit een historisch aantal renners nog op zijn fiets.

Gemeten op de voorlaatste zondagavond van de Tour de France hebben slechts twaalf renners La Grande Boucle achter zich gelaten. Zo vertrok Wout van Aert vanwege een blessure, terwijl wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis om onverklaarbare redenen van zijn fiets stapte in de twaalfde etappe. Onze landgenoot Jasper Philipsen daarentegen werd door zijn ploeg UAE Team Emirates naar huis gestuurd, “omdat zijn werk erop zat”. De Nederlander Wilco Kelderman gaf eveneens op, maar deed dit in de derde Tourweek. Kelderman is de dertiende opgever in de Tour de France.

Historisch laag aantal uitvallers (vooralsnog) in Tour de France: liefst elf ploegen zijn nog compleet in derde week
Wilco Kelderman moest op de tweede rustdag de strijd staken. Foto: Photo News

Team CCC en Cofidis, beide ploegen geen renners in de top 25, zijn het zwaarst getroffen vooralsnog. CCC, de ploeg van Greg Van Avermaet, zag net als Cofidis al twee renners naar huis vertrekken. Team INEOS, Deceuninck-Quick Step, AG2R, Groupama-FDJ, Movistar, Astana, Mitchelton-SCOTT, Trek-Segafredo, Soudal Lotto, Wanty Gobert en Arkea-Samsic zijn allemaal compleet begonnen aan de derde week.

Het Franse L’Equipe pakte de cijfers van voorgaande jaren erbij en kwam tot de conclusie dat er nog nooit zo weinig renners vooralsnog vroegtijdig naar huis gingen. Het hoogtepunt na twee weken in deze eeuw was tijdens de Tour de France van 2000. Toen gaven 43 renners al na vijftien etappes definitief op.

Aantal opgaves na twee weken Tour de France:

2019: 12 opgaves (Wilco Kelderman gaf gisteren op in de derde Tourweek)

2018: 16 opgaves

2017: 23 opgaves

2016: 15 opgaves

2015: 29 opgaves

2014: 27 opgaves

2013: 17 opgaves

2012: 40 opgaves

2011: 28 opgaves

2010: 26 opgaves

2009: 18 opgaves

2008: 27 opgaves

2007: 28 opgaves

2006: 20 opgaves

2005: 31 opgaves

2004: 29 opgaves

2003: 28 opgaves

2002: 26 opgaves

2001: 37 opgaves

2000: 43 opgaves

Historisch laag aantal uitvallers (vooralsnog) in Tour de France: liefst elf ploegen zijn nog compleet in derde week
Wout van Aert moest wegens een zware val opgeven in de Tour de France. Foto: PRESSE SPORTS
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.