De Tour in 60 seconden: Caleb Ewan duidelijk de snelste, opgave Fuglsang, extra tijdsverlies Quintana en Kreuziger

De Tour in 60 seconden: Caleb Ewan duidelijk de snelste, opgave Fuglsang, extra tijdsverlies Quintana en Kreuziger

De zestiende rit in de Tour de France draaide dinsdag dan toch uit op een nieuwe massasprint. Met Caleb Ewan als overtuigende winnaar. Het peloton speelde onderweg Jakob Fuglsang kwijt, ook Geraint Thomas ging tegen de grond. Een samenvatting van de zestiende rit in 60 seconden.

Hoe verliep de etappe?

De betere baroudeurs weigerden in te gaan op de uitnodiging van een etappe met veel zijwind. Alexis Gougeard en Stephane Rosetto demarreerden van bij de start en kregen Lukasz Wisniowski, Paul Ourselin en Lars Bak mee. In het eerste wedstrijduur werd aardig gevlamd: 45,9 km, maar ook in het peloton zaten ze niet stil. De voorsprong van de vijf bedroeg maximaal twee minuten. De sprintersploegen wilden zo diep in de Tour duidelijk niet te veel speling geven. Lars Bak kwam als eerste aan de tussensprint voorbij en spijst zo de kas van Dimension Data met 1.500 euro. Dat was ook nodig, want de Zuid-Afrikaanse ploeg stond na de tweede rustdag op de voorlaatste plaats. Ondanks hun beperkte voorsprong hielden de vijf vluchters lang stand. Pas op 2,5 km van de streep werden ze gepakt. Jumbo-Visma en Lotto-Soudal deden het meeste kopwerk in het peloton. UAE Emirates stak ook een handje toe, Deceuninck-Quick Step kwam pas aan kop in de laatste twintig kilometer.

De laatste kilometer?

Die werd aangezet door Jumbo-Visma met Mike Teunissen. De Nederlandse trein miste duidelijk Wout van Aert, want kwam veel te vroeg. Jasper De Buyst nam op 800 meter van de streep over voor Lotto-Soudal met Dylan Groenewegen in zijn wiel en Caleb Ewan in derde positie. Ook dat was nog te ver van de streep om nog vol te houden, dus de trein van Deceuninck-Quick Step nam over. Elia Viviani werd perfect gelanceerd door Morkov en Richeze, maar dat was buiten Caleb Ewan gerekend. Vanuit vijfde positie reed de Australiër iedereen inclusief Sagan voorbij en ontweek hij handig de uitzakkende Richeze. Groenewegen kwam pas in de laatste honderd meter aan sprinten toe. Te laat. Aan Ewan was er in Nîmes niks te doen. Een sprintzege zoals zijn landgenoot Robbie McEwen destijds.

Wat deden de favorieten?

Vallen. Geraint Thomas kwam op 130 km van de streep ten val. Hij had zich misrekend aan een stoeprand. De schade bleef beperkt tot enkele schaafwonden op de bil.

Jakob Fuglsang had minder geluk. Hij viel op 28 km van de streep. In eerste instantie bleek de schade mee te vallen. Hij prutste ook nog aan zijn fiets, maar nadien stapte hij met een pijnlijke grimas in de ziekenwagen. Einde verhaal voor de Deen. Ook in de openingsrit kwam hij ten val. In de stand stond hij negende op 5’27” van Julian Alaphilippe. Door het wegvallen van Fuglsang schuift Richie Porte de top tien binnen.

Ook Roman Kreuziger kwam ten val. Het gebeurde op zes kilometer van de streep, te laat om nog terug te keren. De veertiende uit de stand verloor uiteindelijk 1’02”, net als – de dertiende - Nairo Quintana.

Enric Mas is geen favoriet meer na zijn inzinking in de Pyreneeën. De Spanjaard sukkelt met zijn maag en liet het peloton lopen op twintig kilometer van de streep.

Wat deden de Belgen?

Die vervulden een bijrol in het verhaal. Maxime Monfort en Thomas De Gendt reden voor Lotto-Soudal op kop van het peloton. Tiesj Benoot zette Caleb Ewan af op zes kilometer van de streep. Jasper De Buyst kwam voor het eerst in deze Tour helemaal tot zijn recht als lead-out en dat loonde. Jasper Stuyven sprintte naar de achtste plaats. Zijn achtste top tien in deze Tour.

Is er iets dat u nog moet weten?

Niccolo Bonifazio eindigde vijfde. De Italiaanse sprinter bezorgt zijn ploeg Total Direct Energie zo een eerste toptienplaats in deze Tour. Daar heeft de Franse pro-continentale ploeg dus zestien ritten op moeten wachten.

Voor het eerst in deze Tour liet Alexander Kristoff zijn ploegmaats kopbeurten doen in het peloton in de jacht op de vroege vlucht, maar de Noor bedankte die arbeid slechts met een negende plaats.

Rituitslag:

1. Caleb Ewan

2. Elia Viviani

3. Dylan Groenewegen

4. Peter Sagan

5. Niccolo Bonifazio

6. Michael Matthews

7. Matteo Trentin

8. Jasper Stuyven

9. Alexander Kristoff

10. Andrea Pasqualon

Bekijk hier de volledige rituitslag!

Stand:

1. Julian Alaphilippe

2. Geraint Thomas +1’35”

3. Steven Kruijswijk +1’47”

4. Thibaut Pinot +1’50”

5. Egan Bernal +2’02”

6. Emanuel Buchmann +2’14”

7. Mikel Landa +4’54”

8. Alejandro Valverde +5’00”

9. Rigoberto Uran +5’33”

10. Richie Porte +6’30”

Bekijk hier het volledige klassement!

Tweet van de dag

Het is warm voor iedereen in de Tour...

Corrigeer

MEER NIEUWS