Caleb Ewan dankt vrouw en pasgeboren kind voor ritzege in Tour: “Ik stond op het punt om te lossen”

Caleb Ewan dankt vrouw en pasgeboren kind voor ritzege in Tour: “Ik stond op het punt om te lossen”

Foto: Photo News

Caleb Ewan pakte dinsdag in Nîmes zijn tweede ritzege in deze Tour de France. En de overwinning smaakte extra zoet omdat hij meteen na de finish in de armen kon rijden van zijn vrouw Ryann en hun pasgeboren dochtertje Lily.

LEES OOK.Emoties in de Tour bij Caleb Ewan: “Voor het eerst zie ik mijn dochtertje buiten de kliniek”

“Hij won opnieuw, ik kan niet geloven dat ik het zeg”, vertelde Ryann voor de camera van Sporza. “Ik denk wel dat hij extra motivatie heeft geput uit de aanwezigheid van mij en ons dochtertje Lily. Meteen na de finish kregen ik en Lily een knuffel en kus. Of hij iets zei? Ik denk het niet. Hij was in shock, maar enorm blij. Dit hadden we vooraf niet durven hopen. Het is een perfecte Tour. Hij voelt zich gelukkig, de ploeg doet het uitstekend. Dit vergeten we nooit meer.”

Caleb Ewan voelde zich nochtans slecht: “Stond op het punt om te lossen”

De aanwezigheid van zijn vrouw en pasgeboren dochter stimuleerden Ewan inderdaad om op de tanden te bijten. “En nu win ik mijn tweede rit, ongelooflijk”, zei Ewan aan Belga.

De hitte is ongenadig in Frankrijk, met temperaturen die flirten met de 40 graden. En dat liet zich voelen in het peloton. “Ik werd echt bevangen door de warmte. Het draaide voor geen meter en ik heb enorm hard afgezien. Ik wilde zelfs lossen en het ging door mijn hoofd om aan Max (Maxime Monfort) te zeggen dat hij niet op kop moest rijden. Ik ben die warmte niet gewoon, ik groeide op in een deel van Australië waar het niet zo warm is. Het sneeuwt er soms zelfs.”

De Australiër loste niet. “Mijn vrouw en dochter zijn op bezoek, ik zag hen maandag op de rustdag en dat is een extra motivatie. Ik zette door en ik ben enorm blij dat ik de zege pak.”

Nochtans verliep de sprint niet meteen volgens plan. “De ploeg leverde heel goed werk, zette me goed af. Jasper De Buyst reed vooraan, in zijn wiel zat Groenewegen. Dat was op zich niet zo slecht, maar toen denderde Deceuninck - Quick-Step ons plots voorbij met hun treintje en verloor ik wat posities. Ik had de finish gezien en verschillende scenario’s uitgetekend. Eentje daarvan was ook dat ik van ver moest komen en dat heb ik gedaan. Met succes. Ik maak mijn debuut in de Tour, wilde één ritzege en nu heb ik er twee.”

Zijn vorige ritzege volgde op de eerste rustdag, toen won hij in Toulouse. Nu klaart hij opnieuw de klus na een vrije dag. “Klopt, van mij mogen er meer rustdagen zijn in de Tour. Die rustdag deed echt deugd en gelukkig herstel ik snel. Dit is echt een overwinning van de ploeg ook. Zij loodsten me door die laatste zware Pyreneeënrit, de hele ploeg hield me op de been. Zonder hen had ik hier vandaag niet meer gesprint.”

Voor Soudal Lotto is “Tour al meer dan geslaagd”

Soudal Lotto mikte vooraf op twee ritzeges in de Tour de France. “Sommigen vonden dat veel”, zegt sportief manager Marc Sergeant. “Maar je moet ambitie hebben en na de Tour van vorig jaar moest het beter. Nu winnen we al drie keer. Deze Tour is al meer dan geweldig geslaagd.”

Caleb Ewan dankt vrouw en pasgeboren kind voor ritzege in Tour: “Ik stond op het punt om te lossen”
Foto: BELGA

Uiteraard niets dan blije gezichten in het kamp van Soudal Lotto. Zege nummer drie was een feit, ondanks een moeilijke sprint, maar Ewan klaarde de klus alsnog. “Wanneer je door de radio hoort: zege voor Caleb Ewan, dan kan je geluk toch even niet op. Dan besef je echt: deze Tour is geweldig geslaagd. Deze Tour was heel belangrijk voor ons, na de mislukte Tour van vorig jaar. Iedereen is heel goed voorbereid, ze staan er op alle vlakken, ook mentaal. Na die domper van vorig jaar beseften de meesten ook: dit kan niet meer, we moeten er nu echt klaar voor zijn, en dat waren ze en zijn ze nog altijd. Drie zeges, dat is ongelooflijk. We hadden er twee vooropgesteld: eentje met Ewan en eentje met een aanvaller, dat werd dan De Gendt. En dat wordt nu overtroffen, dat is mooi.”

Ewan moest door de Pyreneeën gesleurd worden. “Caleb had zijn steentje bijgedragen om zondag Tim in de vlucht te krijgen. Nochtans was hem dat niet gevraagd, maar hij voelt zich heel hard betrokken bij de ploeg en wilde dat doen, maar dat keerde als een boomerang terug. Hij ging te ver in het rood en stond plots stil. Superbelangrijk dat ploegmaats bij hem bleven in de Pyreneeën. We hebben met zes man gewacht, vol gereden en dan was het niet meer zo moeilijk. Daarna hebben we nog twee man bij hem gelaten, Monfort en Kluge, en is hij op zijn gemak binnengekomen. Dat was de sleutel voor vandaag.”

Caleb Ewan dankt vrouw en pasgeboren kind voor ritzege in Tour: “Ik stond op het punt om te lossen”
Foto: Photo News

Nu moet hij ook nog de Alpen overleven voor de slotsprint in Parijs. “Dat is een ander verhaal. Ik denk dat we moeten genieten van deze dag en van wat we tot nu toe meegemaakt hebben. Dat heb ik ook in het begin van de Tour gezegd: wij gaan dag per dag bekijken. Dat is zo belangrijk. Vanmorgen zat hij nog met het roadbook in zijn handen en zie hij ‘die bergetappe wordt toch moeilijk’. Ik heb dat boek afgepakt en gezegd: we kijken er nog niet naar, we gaan vandaag voor jou. En dat is ook de manier waarop we het verder gaan aanpakken.”

Tim Wellens beleeft rustige dag: “Donderdag moet ik er opnieuw staan”

Ook bergkoning Tim Wellens deelde in de vreugde. Voor de Limburger was het een rustige dag. “Ik ben heel blij voor Caleb”, begon Wellens na afloop. “Iedereen is heel tevreden. Dat geldt zeker ook voor Maxime Monfort, die enorm veel werk heeft geleverd doorheen de dag. Ewan toonde vandaag dat hij momenteel de snelste man in het peloton is. Het is een uitzonderlijke Tour de France voor onze ploeg. We leven op een wolk. En dan is de motivatie ook nog groter.”

Caleb Ewan dankt vrouw en pasgeboren kind voor ritzege in Tour: “Ik stond op het punt om te lossen”
Foto: BELGA

“Persoonlijk blijf ik gaan voor de bolletjestrui. Morgen wordt in dat opzicht nog niet zo belangrijk. Ik denk dat Thomas De Gendt zich morgen wel zal moeien in de strijd om mee te zijn met de goede vlucht. Voor mij wordt donderdag belangrijk. Dan moet ik opnieuw vooraan mee zijn en punten sprokkelen.”

De etappe van woensdag, 200 km tussen Pont du Gard en Gap, lijkt een kolfje naar de hand van vluchters te worden. Vanaf donderdag wacht het peloton een loodzwaar drieluik in de Alpen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.