Code rood. Of nee, toch niet

Code rood. Of nee, toch niet

Foto: shutterstock

Verwarring troef dinsdagavond. Een halfuurtje nadat het KMI voor woensdag en donderdag in heel het land code rood voor de hitte afkondigde, meldde het Agentschap Zorg en Gezondheid dat de alarmfase niet van kracht ging. Wat is het nu?

Beide, zo blijkt. “De twee zaken staan los van elkaar”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Code rood van het KMI is een waarschuwing voor extreme temperaturen: de mensen moeten veel drinken, rusten, in een gekoelde ruimte verblijven,… Allemaal zaken die wij ook adviseren. Maar de alarmfase is nog iets anders. Dan wordt de federale crisiscel ingeschakeld om op nationaal vlak maatregelen te nemen. Dan kan de civiele bescherming bijvoorbeeld worden ingezet, of bepaalde openbare gebouwen met airco worden opengesteld. Gezien de korte duur van de hitte – maar twee dagen – achten wij dat deze keer niet nodig.”

LEES OOK. Hoe hou je de hitte uit je huis, tuin en auto? En hoe bescherm je jezelf? Dit doe je best wel en niet op de warmste dag van het jaar (+)

De overheidsinstantie zat wel wat verveeld met de melding van het KMI. “Ze hebben ons in snelheid gepakt”, aldus Moonens. “Vervelend, want veel mensen zullen nu in de war zijn. In de toekomst moeten we bekijken of we onze communicatie beter op elkaar kunnen afstemmen.”

LEES OOK. 27 juni 1947, dat was (tot nu toe) de warmste dag ooit in ons land: “Wij hadden geen tijd om te zagen over de hitte” (+)

KMI-weerman David Dehenauw ziet het probleem niet. “De alarmfase, dat is een beslissing van de overheid. Onze code rood is op basis van thermische en ozoncriteria. Als we bij 40 graden nog geen code rood mogen geven, wanneer dan wel?”

Code rood. Of nee, toch niet
Foto: KMI
Corrigeer

IN HET NIEUWS.

Het beste van Enkel voor abonnees