Tot 39 graden, breken we opnieuw dagrecord?

Tot 39 graden, breken we opnieuw dagrecord?

Foto: Simon Mouton

Woensdag is het zonnig met in de loop van de dag hoge en middelhoge wolkenvelden. Dat meldt het KMI.

Het wordt zeer warm met maxima tussen 30 graden aan zee, 33 of 34 op de Ardense hoogten, 38 graden in het centrum en lokaal is 39 graden niet uitgesloten. Later brengt een zeebries wat minder hete lucht over het westen. Op het zeebriesfront kunnen zich wolken ontwikkelen met en kleine kans op een bui of een enkel warmte-onweer. De wind waait zwak tot matig uit zuidoost en wordt zwak uit zuid of veranderlijke richting. Aan zee en in het westen wordt hij in de loop van de namiddag matig uit west tot noordwest.

Woensdagavond en nacht wordt het meestal licht bewolkt en blijft het warm met minima tussen 19 en 24 graden. De wind waait zwak tot lokaal matig uit veranderlijke en later oostelijke richtingen.

LEES OOK. Hoe hou je de hitte uit je huis, tuin en auto? En hoe bescherm je jezelf? Dit doe je best wel en niet op de warmste dag van het jaar

Donderdag is het meestal zonnig maar een lokale bui of een onweer is niet geheel uitgesloten. Onder een verzengende hitte halen we maxima rond 38 à 39 graden en mogelijk zelfs 40 graden. Zelfs aan de kust gaat het kwik vlot boven 35 graden.

Vrijdag begint zonnig maar in de loop van de dag komen er meer wolken en geleidelijk ruimt de wind naar het westen t noordwesten. Het wordt onstabieler met al kans op enkele plaatselijke onweersbuien op het einde van de dag. Het wordt nog heel warm, vooral dan in het oosten van het land. De maxima schommelen tussen 24 graden aan de kust en 38 of meer in de Kempen. In de loop van de nacht verwachten we geleidelijk een afkoeling met regen­ en onweersbuien vanuit het westen.

LEES OOK. Verwarring troef: is het nu code rood of niet? “Als we bij 40 graden nog geen code rood mogen geven, wanneer dan wel?”

Zaterdag is het wisselvallig met soms intense regen- en onweersbuien. De maxima schommelen tussen 21 graden aan de kust en 29 graden in de Kempen.

Zondag bevinden we ons op de scheidingslijn van de warme en koude lucht waardoor de voorspellingen nog onzeker zijn. We verwachten regen­ en onweersbuien maar mogelijk ook droge momenten met zon. De maxima schommelen tussen 21 graden aan de kust en 32 graden in de Kempen.

Maandag is nog een lichte bui mogelijk maar de zonnige perioden overheersen. De maxima schommelen rond 25 of 26 graden in het centrum.

Dinsdag is het meestal zonnig met maxima rond 26 graden in het centrum van het land.

bekijk ook

Explainer - Welk effect heeft de zon op onze huid?

Corrigeer

MEER NIEUWS