Tokio breekt eerste olympisch record: de snelste aanloop naar de Spelen

Tokio breekt eerste olympisch record: de snelste aanloop naar de Spelen

Foto: AFP

Noblesse oblige: in het statige Tokyo International Forum openden de organisatoren van de Olympische Spelen in Tokio 2020, onder aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders als Eerste Minister Shinzo Abe en IOC-voorzitter Thomas Bach, de ceremonie exact een jaar voor de Spelen. Een jaar voor de officiële start is meer dan de helft van de nieuwe olympische stadions klaar. Bach: “Tokio 2020 heeft een olympisch record gebroken, nooit was een stad sneller met de aanloop en de voorbereiding op de Spelen.”

Later vandaag, om 12.55 Belgische tijd stipt, zullen op Marunouchi Central Plaza, hartje Tokio, taikoartiesten zich de ziel uit het lijf drummen gedurende vijf minuten. Daarna mag de aftelklok met de magische boodschap ‘365 Days 23:59:59’ gedurende vijf minuten worden gefotografeerd. Dan is het tijd voor een speech van drie minuten en wordt de bel geluid. Die aftrap van ‘Een jaar voor Tokio 2020’ toont aan hoe minutieus Japan de Olympische Spelen nu al heeft uitgekiend.

Tokio breekt eerste olympisch record: de snelste aanloop naar de Spelen
Zo zien de olympische medailles van Tokio 2020 eruit Foto: EPA-EFE

En hoe vergaat het Team Belgium intussen? Wel, volgens het internationale sportstatistiekenbureau Gracenote zullen de Belgen liefst tien medailles – drie gouden, twee zilveren en vijf bronzen – behalen. Datzelfde bureau voorspelde vier medailles voor België in Rio 2016, het werden er zes.

LEES OOK. Op naar Tokio 2020: Onze Man verkent de olympische sfeer een jaar voordien

Corrigeer