Brussels hof van beroep moet gepensioneerde magistraten inschakelen om zomer te overbruggen

Brussels hof van beroep moet gepensioneerde magistraten inschakelen om zomer te overbruggen

Archiefbeeld Foto: PDW - VUM

Brussel -

Het Brusselse hof van beroep ziet zich deze zomer gedwongen om gepensioneerde magistraten in te schakelen. Zoniet zijn er niet genoeg magistraten om alle zittingen te laten plaatsvinden. Dat meldt La Dernière Heure woensdag en het nieuws wordt bevestigd door de woordvoerder van het hof van beroep, raadsheer Thierry Werts. Volgens de woordvoerder is het niet de eerste keer gepensioneerde magistraten ingeschakeld moeten worden om het nijpende personeelstekort bij het hof op te vangen.

“De situatie is nu niet anders dan tijdens het gerechtelijk jaar”, zegt de woordvoerder. “Een aantal magistraten die op pensioen zijn, vallen regelmatig in. In de gerechtelijke vakantie, juli en augustus, zijn de magistraten van het hof in vier groepen verdeeld, per twee weken. De korpschef probeert zoveel mogelijk de wensen van de magistraten te respecteren en het gebeurt dat er in bepaalde periodes minder magistraten zijn dan in andere. Voor de kamer van inbeschuldigingstelling letten we erop dat er tijdens de gerechtelijke vakantie steeds minstens één gespecialiseerde magistraat zetelt, dat wil zeggen een magistraat die ook tijdens het gerechtelijk jaar in de KI zetelt.”

Volgens La Dernière Heure heeft raadsheer Michel de Grève, die deze weken de vakantiekamer van het hof van beroep voorzit, op de zitting van dinsdag zijn ongenoegen geuit over het gebrek aan magistraten. De raadsheer zou erop gewezen hebben dat een aantal zittingen van de KI geschrapt hadden moeten worden als het hof geen beroep had kunnen doen op gepensioneerde magistraten, wat ertoe had kunnen leiden dat gedetineerden vrij hadden kunnen komen.

Corrigeer

MEER NIEUWS