De Tour in 60 seconden: Trentin met overmacht, zes Belgen in het offensief en rode kaart voor Rowe en Martin

De Tour in 60 seconden: Trentin met overmacht, zes Belgen in het offensief en rode kaart voor Rowe en Martin

Met nog drie Alpenetappes en de tocht naar de Champs Elysées op het programma kregen de aanvallers vandaag een laatste mooie mogelijkheid op succes. Zes Belgen roken hun kans maar waren niet opgewassen tegen Europees kampioen Matteo Trentin. De favorieten gunden elkaar een dagje extra rust met het oog op de Alpen.

Klik hier voor onze digitale Tourgids

Hoe verliep de etappe?

Een flinke tempoversnelling van wie anders dan Thomas De Gendt zorgde er al snel voor dat er een groep van 33 voor het peloton ging uitrijden. Total Direct Energie en Arkea probeerden nog even de meubelen te redden maar staakten hun poging. De ruime kopgroep werd nog voor de laatste helling gesplits en uit die eerste voorwacht reed Matteo Trentin weg voor een solo van bijna twintig kilometer. De Italiaan haalde het in Gap met ruime voorsprong.

De slotkilometer?

De slotkilometer was één lange triomftocht voor de regerend Europees kampioen. En hij heeft ervan genoten. Trentin won naar eigen zeggen nog maar voor de tweede keer met een solo en dat stemde hem meer dan tevreden. Achter Trentin bleef Asgreen nog nipt uit de greep van een groepje waarvan Greg Van Avermaet de spurt won.

Wat deden de favorieten?

Drinken en het hoofd zo koel mogelijk houden. Voor aanvallen was het te warm en dus reden de favorieten bijna hand in hand over de finish in Gap.

Wat deden de Belgen?

Met zijn zessen zaten ze in de juiste vlucht: Thomas De Gendt en Jens Keukeleire speelden in de finale geen rol meer van belang, voor Jasper Stuyven ging het ook te snel. Van Avermaet werd mooi derde en Dylan Teuns legde beslag op de vijfde plaats. En dan was er nog Xandro Meurisse. De revelatie van Wanty Gobert was de best geplaatste renner in de ontsnapping en hield aan zijn vlucht een bonus van bijna zeventien minuten over. Hierdoor stijgt hij naar de dertiende plaats in het algemeen klassement.

Is er iets dat u nog moet weten?

Dat Luke Rowe en Tony Martin uit koers zijn gezet na een een portie ‘afsnijden’ tijdens de slotklim. Beide renners werden door de wedstrijdjury op het matje geroepen voor tekst en uitleg waarna beide renners uit koers werden gezet. Voor het overige moet u nog weten dat het opnieuw lelijk heet was maar wel een beetje koeler dan gisteren. Het weerhield de vluchters er niet van om snoeihard te fietsen. Trentin arriveerde voor het snelste schema en finishte met een gemiddelde snelheid van meer dan 45 kilometer per uur.

Rituitslag:

1. Matteo Trentin (Ita)

2. Kasper Asgreep (Den) op 37”

3. Greg VAN AVERMAET op 41”

4. Bauke Mollema (Ned)

5. Dylan TEUNS

6. Gorka Izagirre (Spa)

7. Daniel Oss (Ita)

8. Pierre-Luc Périchon (Fra) op 44”

9. Tom Skuijns (Let) op 55”

10. Jesus Herrada (Spa)

Algemeen klassement:

1. Julian Alaphilippe (Fra)

2. Geraint Thomas (GBr) op 1’35”

3. Steven Kruijswijk (Ned) op 1’47”

4. Thibaut Pinot (Fra) op 2’12”

5. Egan Bernal (Col) op 2’02”

6. Emanuel Buchmann (Dui) op 2’14”

7. Mikel Landa (Spa) op 4’54”

8. Alejandro Valverde (Spa) op 5’

9. Rigoberto Uran (Col) op 5’33”

10. Richie Porte (Aus) op 6’30”

Tweet van de dag

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.