Gratis waterbidons uitgedeeld aan buurtbewoners

De warmste dag ooit, maar 250 gezinnen in Roeselare hebben geen kraantjeswater

De warmste dag ooit, maar 250 gezinnen in Roeselare hebben geen kraantjeswater
Roeselare -

Zo’n 250 gezinnen uit Roeselare mogen al sinds dinsdagavond geen kraantjeswater drinken. De Watergroep stelde vast at het leidingwater niet aan alle drinkwaternormen voldoet. En dat net tijdens het hoogtepunt van de hittegolf.

De bewoners van een deel van de Beversesteenweg, de Koning Leopold III-laan en de Rozendaalstraat kregen dinsdagavond een brief van De Watergroep in hun bus. Daarin stond te lezen dat het verboden was om nog kraantjeswater te drinken of te gebruiken bij het bereiden van eten. “In overleg met de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en het Agentschap Zorg en Gezondheid hebben we uit voorzorg beslist om het water tijdelijk ondrinkbaar te verklaren”, zegt Raissa Verstrynge, woordvoerder van De Watergroep. “Dinsdag hebben we stalen afgenomen. De resultaten daarvan zullen pas vandaag (donderdag) bekend zijn. We kunnen momenteel dus niet inschatten wat er nodig is om de kwaliteit te herstellen en hoe lang dat zal duren.”

Buurtbewoner Rafael Spruytte uit de Beversesteenweg merkte al vorige week vrijdag de slechte kwaliteit op. “Het water had een vreemde kleur en rare geur”, zegt de man. “Gelukkig heb ik wel nog wat water uit de regenput om te gebruiken. Pas dinsdag kwam de Watergroep hier voor mijn deur testen uitvoeren aan de leidingen. Intussen is het water wel al weer zuiverder. De Watergroep is ook volop de leidingen aan het spoelen. Misschien zijn de werken uit de buurt wel de oorzaak van de mindere kwaliteit.”

Het probleem komt alvast zeer ongelegen. Voor het eerst werd in het land code rood uitgeroepen vanwege de hittegolf. Op woensdag werd zelfs het record verbroken van warmste dag. Net nu wordt er opgeroepen om zoveel mogelijk water te drinken. Heel wat buurtbewoners zakten woensdag dan ook af naar de dichtsbijzijnde supermarkt om flesjeswater te halen. Maar ook De Watergroep hielp een handje. Zij deelden zowel dinsdagavond als woensdagmiddag waterbidons uit aan alle inwoners uit het getroffen gebied, zo’n 250 gezinnen. “Een godsgeschenk”, zegt de bejaarde Rolande Vancanneyt. “Ik durfde mijn pattatjes en sla niet meer wassen. Mijn bidon van dinsdagavond is al helemaal opgebruikt. Gelukkig drink ik wel nooit kraantjeswater. Ik hoop wel dat ze snel een oplossing vinden, want ik durf bijna niets meer koken.”

Wie overdag niet thuis is, kan zelf drinkwater ophalen in de brandweerkazerne in de Koning Albert I-laan 4. De meest recente informatie omtrent de kwaliteitsproblematiek is te vinden via www.dewatergroep.be of via 02-238.96.99.

Corrigeer

MEER NIEUWS