Gemeenteraadslid opgepakt na ostentatieve protestactie tegen boerkini’s in zwembad: “Dat wordt hier allemaal getolereerd, en dan zou ik nog in fout zijn!”

Na een tweede incident met een boerkini in het Wetterse zwembad, wordt het kledingstuk voorlopig toegestaan. Foto: lvi

Wetteren -

Na een tweede incident met een boerkini in het Wetterse zwembad wordt het kledingstuk voorlopig toegestaan. Gemeenteraadslid Wouter Bracke (VB) was het daar niet mee eens en werd opgepakt na een ostentatieve protestactie.

Vorig jaar was er al een boerkini-incident in het Wetterse zwembad, met alle politieke trammelant van dien. Toen werd een vrouw met boerkini gevraagd om het zwembad te verlaten, zoals nu ook gebeurde. Vorig jaar verliep dat zonder problemen, maar woensdag beriep de moslima zich op een uitspraak van een rechter die oordeelde dat zwembaden in Gent en Merelbeke het kledingstuk, een combinatie van een boerka en een bikini, niet mochten verbieden. De algemeen directeur van de gemeente controleerde het reglement en besloot om het kledingstuk toe te staan.

Maar dat was niet naar de zin van Vlaams Belang-gemeenteraadslid Wouter Bracke, die er ook aanwezig was. “Het was hier de hele dag hetzelfde”, zegt hij. “De ene vrouw met boerkini moest eruit, maar de andere mocht gewoon blijven zwemmen. Het reglement is er voor iedereen. Mannen mogen ook niet in een bermudashort zwemmen.”

Onrust zaaien

Om zijn stelling kracht bij te zetten, sprong Bracke met een bermuda ostentatief het zwembad in. Na vermaningen van redders werd Bracke uit het zwembad gehaald en weggevoerd door de politie. “Dat wordt hier allemaal getolereerd, en dan zou ik nog in fout zijn!”, beet hij de agenten toe.

“De beslissing om de boerkini voorlopig toe te laten, bracht inderdaad onrust teweeg”, zegt sportfunctionaris Rudy Van der Heyden. “En ineens doken er mensen van Vlaams Belang het water met zwem­short in om onrust te zaaien. De meesten verlieten het zwembad na opmerkingen, maar meneer Bracke weigerde en werd daarop meegenomen door de politie.”

Unia

Burgemeester Alain Pardaen (CD&V) bevestigt dat de boerkini voorlopig wordt toegelaten. “Onze algemeen directeur heeft correct gehandeld. We moeten ons aanpassen aan uitspraken van rechters. Die vrouw wist blijkbaar zeer goed van die uitspraak af en ze dreigde om een klacht in te dienen bij Unia. Dit moet besproken worden op het directiecomité van het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB), maar ik denk dat we de rechtspraak moeten volgen. Anders zullen er klachten volgen en het sop is de kool niet waard. Maar ik zie niet in waarom we het bermudaverbod in het zwembad na zeven jaar zouden moeten wijzigen.”

De politie zal vandaag (donderdag, nvdr.) alvast extra manschappen naar het zwembad sturen. “Vlaams Belang heeft opgeroepen om massaal in bermuda te gaan zwemmen, dus we gaan een ploeg opstellen aan de ingang en ook in het zwembad de orde handhaven”, klinkt het.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees