Nu nog broeiend heet in Tour, zaterdag fris en gevaarlijke onweersbuien?

Nu nog broeiend heet in Tour, zaterdag fris en gevaarlijke onweersbuien?

Thibaut Pinot en Mikel Landa doorstaan de regen. Foto: Photo News

Het peloton heeft de bloedhete Pyreneeën met hoge temperaturen van 35 graden achter zich gelaten en doorkruisen nu de Franse Alpen. Nu Parijs nadert, lijken de temperaturen af te koelen naar maximaal 15 graden op zaterdag. In de voorlaatste etappe voorspellen de officiële weerbureaus zware (onweers)buien in Val Thorens, de aankomstplaats van de twintigste etappe.

Klik hier voor onze digitale Tourgids.

LEES OOK.“Met deze hitte de bergen ingaan is zelfmoord”, toch zijn niet alle renners het eens met Peter Sagan: wrevel in het peloton.

Het peloton had behoorlijk wat zware weersomstandigheden voor de kiezen gekregen de laatste dagen. De thermometer in Nîmes gaf tijdens de zestiende etappe (dinsdag) tot over de veertig graden aan. Voor groenetruidrager Peter Sagan was de maat daardoor vol: “Met deze temperaturen de bergen ingaan is zelfmoord”, stelde de Slowaak.

Sagan was niet de enige die van zich liet horen. Het zorgde voor de nodige wrevel in het peloton, maar uiteindelijk klommen de renners (zij het met tegenzin) onder tropische omstandigheden de Pyreneeën in.

Het is een publiek geheim dat klassementsrenner Thibaut Pinot en bolletjestruidrager Tim Wellens geen fan zijn van dergelijke hoge temperaturen. Zij lijken door de weergoden op hun wenken te worden bediend. Hoe verder het peloton de Alpen intrekken, des te verder lijken de temperaturen te zakken. Officiële weerstations voorspellen dat er zaterdag 90 procent kans is op flinke onweersbuien in Val Thorens, het Franse skigebied waar de renners arriveren. De maximumtemperatuur zal niet hoger liggen dan 15 graden Celsius, zo melden de officiële weerstations.

Daarmee lijken de wielrenners nog goed weg te komen. Hetzelfde weerstation voorspelt een serieuze temperatuurdaling in Val Thorens op zondag, een dag nadat het peloton afscheid neemt van de Alpen. De buien blijven aanhouden en de maximumtemperatuur lijkt te zakken naar hooguit zes graden.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.