Sagan mathematisch zeker van zevende groene trui, nog zes kandidaten voor het bergklassement in de Tour

Sagan mathematisch zeker van zevende groene trui, nog zes kandidaten voor het bergklassement in de Tour

Foto: BELGA

Tenzij Elia Viviani vandaag en zondag de wereld verbaast en de beide ritten en de tussensprints wint, is ­Peter Sagan zeker van zijn zevende groene trui.

De Slovaak van Bora-Hansgrohe wordt daarmee alleen recordhouder en laat Erik Zabel met zes eindoverwinningen voorgoed achter zich. In de slotrit naar ­Parijs zijn er nog zeventig punten (tussensprint: 20 en eindsprint: 50) te verdienen.

TOUR

Met z’n zessen voor bollen

Door het wegvallen van de Cormet de Roselend (1ste categorie) en de Côte de Longefoy (2de categorie) slinkt de kans dat Tim Wellens het bergklassement kan winnen zienderogen. Met enkel nog de slotklim naar Val Thorens heeft onze landgenoot (74 punten) nog maar één kans om Romain Bardet (86 punten) voorbij te steken.

Op de slotklim zijn dubbele punten te verdienen: 40 voor de eerste, 30 voor de tweede, 24 voor de derde, 20 voor de vierde, 16 voor de vijfde, 12 voor de zesde, 8 voor de zevende en 4 voor de achtste. Tim Wellens moet dus minstens als vijfde bovenkomen en dan mag Bardet geen punten pakken. Een zo goed als onmogelijke opdracht.

En voor Damiano Caruso (67), Simon Yates (59) en Nairo Quintana (58) lijkt de opdracht nog moeilijker. De grootste kandidaat lijkt nog Bernal (58) te worden. Als die de puntjes op de i zet en de rit wint, is Bardet gezien.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.