Opnieuw opschudding in Tour door noodweer vooraf, maar zware regenbuien gaan liggen voor aankomst renners

Opnieuw opschudding in Tour door noodweer vooraf, maar zware regenbuien gaan liggen voor aankomst renners

Vrijdagavond werd al beslist dat de twintigste etappe stevig ingekort zou worden door de zeer slechte weersomstandigheden en modderstromen, en ook op zaterdagochtend was het in de Alpen nog bijzonder slecht weer. Verschillende mensen stuurden beelden de wereld in van hevige regenbuien en zelfs kleine modderstromen op de slotklim. Eurosport France meldde zelfs dat de rit afgelast zou worden, maar ASO ontkrachtte dat gerucht snel. De renners gingen zoals gepland om 14u30 van start in Albertville, uiteindelijk viel er zelfs geen druppel regen tijdens de rit.

Bekijk hier onze digitale Tourgids!

LEES OOK.Tourdirectie neemt voorzorgen: etappe zaterdag ingekort tot zestig kilometer, slotklim naar Val Thorens blijft behouden

De negentiende etappe van vrijdag werd vroegtijdig gestaakt toen in de afdaling van de Col de l’Iseran modderstromen de weg versperden. Op de Cormet de Roselend, die normaal in de twintigste etappe werd aangedaan, waren soortgelijke taferelen te zien. Daardoor werd de voorlaatste rit tussen Albertville en Val Thorens al op vrijdagavond ingekort van 130 naar 59,5 kilometer. Ook op zaterdagochtend was het weer in de Alpen echter bijzonder slecht. Aankomstplaats Val Thorens was de hele ochtend in grijze wolken gehuld en het regende er tot kort na de middag hard.

Eurosport France meldde aanvankelijk dat de twintigste etappe afgelast zou worden, maar dat bericht werd snel nadien al ontkracht door Thierry Gouvenou, de technisch directeur van Tourorganisator ASO. Kort daarna kwam de bevestiging dat de etappe hoe dan ook zou starten, hoewel intussen ook beelden binnenstroomden van een finishlijn die vol modder en kiezeltjes lag. De organisatie had overigens extra maatregelen genomen na de taferelen van gisteren: verschillende sneeuwruimers stonden klaar op de slothelling.

Opnieuw opschudding in Tour door noodweer vooraf, maar zware regenbuien gaan liggen voor aankomst renners
Het voorlopige ritschema van de ingekorte etappe.

Vlak voor de start van de etappe viel er nog meer opvallend nieuws te rapen. France 3 meldde dat de rit nog eens met 11 kilometer zou ingekort worden, maar kort nadien kwam al het bericht dat een definitieve beslissing over het nog verder inkorten van de rit pas aan de voet van de slotklim zal genomen worden. De renners wisten vlak voor de start dus nog altijd niet helemaal zeker waar ze aan toe waren. In startplaats Albertville en in de eerste 30 kilometer richting de slotklim was het zonnig, maar het viel af te wachten of dat ook op de lange weg naar Val Thorens het geval zou zijn. Al snel bleek van wel, waardoor de renners wonderbaarlijk genoeg een volledig droge rit konden afwerken.

Enkele beelden van het parcours op zaterdagochtend:

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.