Dader Frankfurt is zelf getrouwd en vader van drie kinderen

Zwitserse politie vaardigde vorige week nog arrestatiebevel uit tegen man die moeder en zoontje onder trein duwde

Video: YouTube

De 40-jarige Eritreeër die een vrouw en haar zoontje voor de hogesnelheidstrein duwde in het centraal station van het Duitse Frankfurt, is getrouwd en vader van drie kinderen. Dat bevestigde de openbaar aanklager in Frankfurt. En de Zwitserse politie had vorige week nog een arrestatiebevel tegen de man uitgevaardigd.

Over het motief van de man, die dinsdagnamiddag voor de Duitse rechter verscheen en in voorlopige hechtenis werd geplaatst, is nog steeds geen duidelijkheid, maar het parket gaf meer details over de verdachte. Hij woont sinds 2006 in Zwitserland, in het kanton Zürich. De Zwitserse politie bevestigde zijn domicilie. Hij kwam illegaal naar het land, maar kreeg na twee jaar asiel en had een geldige verblijfsvergunning. De man zou mentale problemen hebben en verbleef eerder dit jaar al in een psychiatrisch ziekenhuis. De woordvoerder van het Duitse parket verzekerde dat hij ook nu zal worden onderzocht door experten. Op het moment van de feiten in Frankfurt was hij niet onder invloed van alcohol of drugs.

De man verklaarde dat hij enkele dagen geleden de trein nam van Bazel naar Frankfurt, maar het is niet duidelijk waar hij daar verbleef of met wie hij contact had. De man stond niet bekend bij het Duitse gerecht, maar het Zwitserse gerecht had vorige week al een arrestatiebevel tegen de man uitgevaardigd. Hij wordt volgens de Duitse politiechef Dieter Romann beschuldigd van het bedreigen van zijn buurvrouw en haar kinderen met een mes, om hen daarna op te sluiten in hun appartement.

Zwitserse politie vaardigde vorige week nog arrestatiebevel uit tegen man die moeder en zoontje onder trein duwde
Foto: ap

Ziekteverlof

Tot het incident van vorige donderdag waarbij zijn vrouw, kinderen en buur betrokken waren, leidde de man een “onopvallend” leven, zei de Zwitserse politiechef van Zürich, Bruno Keller. Hij werkte voor een openbaarvervoerbedrijf tot januari, maar was sindsdien in ziekteverlof. Na zijn berechting in Duitsland zal de man zich in Zwitserland moeten verantwoorden voor huiselijk geweld.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zei dinsdag dat de verdachte bij de Zwitserse autoriteiten bekendstond als “goed geïntegreerd”. Seehofer pleit na de aanval voor een grotere politieaanwezigheid in treinstations, en meer cameratoezicht op publieke plaatsen.

Duwaanval

De Eritreeër duwde maandagochtend een achtjarige jongen en zijn moeder (40) op de sporen in het station van Frankfurt. De moeder kon wegrollen, maar de jongen werd gegrepen door de remmende trein en stierf ter plekke. De moeder van het kind raakte niet ­gewond, maar verkeerde in shock. Ook meerdere reizigers die de aanval zagen gebeuren, moesten medische bijstand krijgen.

De dader probeerde ook een 78-jarige vrouw op de sporen te duwen, maar dat lukte niet. De vrouw hield er een schouderblessure aan over. Er is geen verband tussen de verdachte en zijn slachtoffers. De man probeerde te vluchten, maar werd door voorbijgangers tegengehouden tot de politie aankwam.

Tweede keer

Het is de tweede keer in een week tijd dat iemand overlijdt nadat hij op de sporen werd ­geduwd. Een 34-jarige vrouw overleed ­nadat een 28-jarige Serviër, geboren in Duitsland, haar had geduwd op de sporen in Voerde, nabij Düsseldorf. Die aanval speelde zich af op 20 juli, de vrouw stierf een dag later. Die dader, die volgens de politie handelde “uit pure moordlust”, was ­bekend bij het gerecht.

Corrigeer

NIEUWS