Mama

Waarom lachen baby’s? En toont dat écht aan dat ze gelukkig zijn?

Waarom lachen baby’s? En toont dat écht aan dat ze gelukkig zijn?

Foto: Shutterstock.com

Waarom lachen baby’s? Het is een vraag die de Londense gedragspsycholoog Caspar Addyman al jaren bezighoudt. Volgens de psycholoog is het wel degelijk een uitdrukking van echt plezier en geen onvrijwillige samentrekking van spieren.

De eerste lach van een baby is een mijlpaal, net zoals de eerste stapjes. De Navajo-indianen geloven zelfs dat een baby pas echt bij de mensen is als hij lacht. Aristoteles schreef dat een baby een ziel krijgt als hij lacht. Wat er ook van aan is, wetenschappers zijn het er over eens: de eerste lachjes van een baby zijn geen willekeurige samentrekking van spieren. “Niemand twijfelt eraan dat het eerste huilen en de eerste tranen echte emoties uitdrukken. Het is dan voor iedereen duidelijk dat een baby zich ongelukkig voelt. Maar merkwaardig genoeg ontkennen zelfs experts vaak dat vroege positieve emoties, zoals de eerste glimlach, echt zijn”, zegt Addyman.

Allereerste communicatie

Volgens de ontwikkelingspsycholoog is die eerste lach eigenlijk de allereerste communicatie van een kind met de ouder.

Addyman ondervroeg duizenden ouders uit 62 landen over de lach van hun kinderen. Daaruit blijkt kietelen veruit de meest efficiënte manier om een baby te doen lachen. Kietelen is een heel sociale interactie. Gekieteld worden door een vreemde is doorgaans angstwekkend terwijl het bij een geliefde plezier geeft.

Ook ‘kiekeboe’ zeggen blijkt goed te werken. Zelfs baby’s onder de vier maanden reageren al op het spel. “De baby realiseert zich bij dit spelletje dat het de volledige en totale aandacht heeft van een ander mens, een volwassene. Hij lacht samen met een ander en dit sociale aspect van lachen is enorm belangrijk. Door het spelen van kiekeboe communiceert de baby met een ander terwijl hij nog niets van taal begrijpt. Het oogcontact tijdens kiekeboe is voor de baby de eerste conversatie tussen gelijken. Zo’n acceptatie van een volwassene is uitermate belangrijk voor een baby.”

“Geen echte emotie”

Gedragsbioloog aan de UAntwerpen nuanceert de bevindingen. “Lachen is geen onvrijwillige samentrekking. Het is wel degelijk een signaal van de baby aan zijn ouder. Net zoals huilen een signaal is. Een baby wil hiermee sneller geholpen worden. En hij leert ook snel dat er op lachen gereageerd wordt”, zegt Nelissen. “Maar het is niet gelinkt met een echte emotie zoals geluk. Baby’s ontwikkelen pas later emoties en koppelen het lachen pas daar aan.”

bekijk ook

Wanneer je dacht dat het niet raarder kon: ouders gooien plakjes kaas in het gezicht van hun baby’s in nieuwe bizarre internethype

Kleinste baby ooit mag ziekenhuis na 5 maanden verlaten

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees