Nieuw seizoen Huiskamervertellingen start bij Veronique en Thierry

Nieuw seizoen Huiskamervertellingen start bij Veronique en Thierry

Foto: Facebook

Zulte - Op donderdagavond 22 augustus start de zesde jaargang van de Zultse huiskamervertellingen. Lisette Oosterbosch en Veerle Ernalsteen bijten de spits af en komen zijn verhalen vertellen bij Veronique en Thierry in de Processiestraat in Olsene. De huiskamervertellingen zijn een organisatie van de Zultse bibliotheek en cultuurdienst en bedoeld voor +18-jarigen.

De gemeente Zulte biedt opnieuw huiskamervertellingen aan. Na vijf jaargangen is het nog altijd een unieke formule: inwoners ontvangen in hun woning een verteller en publiek. Wat mag je verwachten? Gastvrije Zultenaars die hun woning openstellen en vertellers met pit die jou laten kennis maken met de kracht van het vertellen.

Huiskamervertellingen

Bij de huiskamervertellingen schuift menig Zultenaar aan in de woonkamer van een dorpsgenoot om zich te laten meevoeren door sprookjes, volksverhalen en andere vertelsels. Zulte en vertellen zijn al langer onlosmakelijk met elkaar verbonden. In 1994 werd al voor de eerste keer een vertelfestival georganiseerd in Kasteel te Lake. Dit vormde de basis voor Van Stoel tot Stoel, het steunpunt Vertelkunst in Vlaanderen. Uit het vertelfestival vloeiden jaarlijkse wintervertellingen voort die hun stek vonden in o.a. de bibliotheek van Zulte.

Een vijftal jaren geleden werden de vertelactiviteiten in Zulte opnieuw opgepikt. Verscheidene partners zetten toen hun schouders onder dit project. Zultenaar Koen Demuynck, medeoprichter Van Stoel tot Stoel, schepen van cultuur Michaël Vandemeulebroecke en bibliothecaris Carine Van Lierde kozen voor het concept van de huiskamervertellingen. Vanaf 2014 vinden jaarlijks vier vertellingen plaats tussen augustus en november.

De organisatie van de huiskamervertellingen is een gesmaakt initiatief in Zulte waarbij niet in concurrentie wordt getreden met het reeds bestaande cultuuraanbod van het rijke verenigingsleven. De meest uiteenlopende locaties passeerden daarbij afgelopen jaren de revue. Er was een chocolaterie, een kapsalon en een prachtige zomertuin maar toch vooral gezellige woonkamers van gastvrije Zultenaars. Steeds werd gezorgd voor een stimulerende sfeer waarin de talenten van de vertellers tot hun recht kwamen.

Ook de verhalentrommel van de vertellers lijkt oneindig. Volksverhalen uit vreemde culturen, eigen levensverhalen, fantasierijke hersenspinsels vol gekke wendingen of sprookjes waarbij je op het puntje van je stoel zit ... De vertellers schudden de meest uiteenlopende dingen uit hun mouw om het luisterend publiek te bekoren. Maar het is ook een ontmoeting tussen verteller en luisteraars en tussen dorpsgenoten bij het glaasje achteraf.

Heksen Hetze

Lisette Oosterbosch en Veerle Ernalsteen hebben het project ‘Heksen/Hetze’ opgezet rond heksen. Zij toeren met dit project met historische verhalen over de heksenjacht in de Middeleeuwen, gecombineerd met volksverhalen en hedendaagse vertellingen, rond in Nederland en Vlaanderen. Al sinds 2004 houdt Lisette Oosterbosch uit Veldhoven in Nederland zich bezig met de oude vertelkunst. Sindsdien heeft ze veelvuldig verteld voor publiek, altijd uit het blote hoofd en steeds beeldend en boeiend. Veerle Ernalsteen uit Gent vertelt al bijna twintig jaar sprookjes en volksverhalen uit verschillende windstreken. Zij dompelen hun toehoorders onder in de wereld van hekserij. Met veel overtuiging vertellen zij fantasieverhalen over heksen, geliefden, wraak en toverij. Maar er zijn ook verhalen met een serieuzere wending, over vrouwen die op basis van bijgeloof en een slechte reputatie veroordeeld werden tot de dood.

Gastverteller Koen Demuynck, Zultenaar, brengt een heksenverhaal uit eigen streek. Hij vertelt over “Tanneken Sconincx” uit Gottem.

Reserveren voor de huiskamervertellingen is noodzakelijk aangezien het aantal plaatsen beperkt is. Bij mooi weer zitten we in de tuin van Veronique en Thierry.

Praktisch

Wanneer: donderdag 22 augustus 2019 om 20 u

Waar: Bij Veronique en Thierry, Processiestraat 33, Olsene

Toegang: €5

Reserveren: via tel. 09 243 14 87 of bibliotheek@zulte.be.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio