Burgemeester Pierre Kompany leefde taalwetgeving in gemeenteraad Ganshoren niet na

Burgemeester Pierre Kompany leefde taalwetgeving in gemeenteraad Ganshoren niet na

Foto: put

Ganshoren -

Burgemeester Pierre Kompany (CDH) heeft de taalwetgeving tijdens de gemeenteraden in Ganshoren niet nageleefd. Dat blijkt uit een advies van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht, na klachten van N-VA-gemeenteraadslid Karl Vanlouwe. Kompany gaf in een brief in maart wel al mee dat de vergaderingen van de gemeenteraad voortaan in beide landstalen zullen gebeuren.

Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid Karl Vanlouwe diende begin dit jaar twee klachten in tegen het taalgebruik in de gemeenteraad in Ganshoren. Concreet werd er geen vertaling gegeven wanneer een Nederlandstalig gemeenteraadslid een vraag stelde in het Nederlands, en een schepen of de burgemeester daarna antwoordde in het Frans. Ook de documenten van het schepencollege of de uitnodigingen voor de gemeenteraad waren niet volledig tweetalig opgesteld.

De Vaste Commissie voor Taaltoezicht heeft zich over die klacht gebogen, en verklaart die nu ontvankelijk en gegrond, meldt Vanlouwe. De VCT bevestigt dat. “We hebben de klacht tijdens de laatste zitting in juli behandeld. Als een gemeenteraadslid een vraag stelt in het Nederlands, moet hij ook antwoord kunnen krijgen in het Nederlands, en dat was niet gebeurd”, zegt voorzitter Emmanuel Vandenbossche. Ook de processen-verbaal van de collegezittingen moeten in zowel Frans als Nederlands zijn opgesteld, oordeelt de VCT. De uitnodigingen voor de gemeenteraad moet elk gemeenteraadslid dan weer in zijn of haar eigen taal ontvangen.

In een brief aan de Vaste Commissie voor Taaltoezicht die dateert van maart heeft Kompany wel al aangegeven dat de vragen en replieken in de gemeenteraden voortaan in beide landstalen zou gebeuren, staat in het advies van de VCT. Dat de processen-verbaal van het schepencollege niet volledig tweetalig waren opgesteld, klopt, maar als het ging om agendapunten over Nederlandstalige personen of instanties, of als het punt zowel Nederlandstaligen als Franstaligen aanbelangde, was dat wel het geval, zegt Kompany daarin.

Vanlouwe begrijpt dat verweer niet. “De burgemeester beweert dat de verslagen van het schepencollege nooit tweetalig zijn omdat de voertaal het Frans is. Welk signaal geeft een burgemeester hiermee aan zijn Nederlandstalige inwoners?”, klinkt het. “Wanneer overheden verwachten dat burgers de wetgeving naleven, moeten ze dat zelf ook doen.”

Corrigeer

NIEUWS