Trump wijst met beschuldigende vinger naar “internet, videogames en media” in eerste reactie na schietpartijen

Video: Reuters

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag in het Witte Huis een persconferentie gegeven over de twee dodelijke schietpartijen van afgelopen weekend, waarbij 29 mensen om het leven kwamen. Hij wees daarbij met een beschuldigende vinger naar de “kwalijke invloed” van het internet, videogames en de media. Eerder op de dag had Trump via Twitter voorgesteld om de wapenverkoop strenger te reguleren, in ruil voor strengere migratieregels.

“Onze natie is in schok”, begon Trump om 10 uur plaatselijke tijd zijn toespraak in de gangen van het Witte Huis. “Een gekke man schoot zaterdag eerst twintig mensen dood in een Walmart in El Paso. Later startte een ander monster een dodelijke schietpartij in Dayton. Deze daden zijn een aanval op onze natie. We zijn ziek door dit bloedvergieten. Amerika huilt voor de slachtoffers: wij zijn een liefhebbende natie, onze kinderen hebben het recht om op te groeien in een vredevolle gemeenschap.”

Videogames en internet

“Met één stem moet onze natie racisme, onverdraagzaamheid en blanke suprematie veroordelen... haat hoort niet thuis in Amerika”, vervolgde Trump. “Het internet is een plek waar donkere gedachten grond kunnen schieten. Het internet wordt ook gebruikt voor mensenhandel en drugshandel. De gevaren van het internet mogen en zullen niet onderschat worden.”

LEES OOK. De plaats voor totale vrijheid van meningsuiting die een beerput van haat, moord en porno werd: de ondergang van 8chan (+)

“Alle partijen moeten samenwerken om Amerika veiliger te maken. Het ministerie van Justitie krijgt de opdracht om te werken aan de manieren waarop we potentiële daders van schietpartijen kunnen identificeren voor ze toeslaan. Ook de verheerlijking van geweld moet stoppen, zoals dat in vele videogames het geval is”, aldus Trump.

Maatregelen

De Amerikaanse president beloofde het Amerikaanse volk “met spoed” te zullen handelen. Zo wil hij het mentale gezondheidssysteem hervormen, en kondigde hij maatregelen aan om mensen die een “verhoogd risico” vormen de toegang tot vuurwapens te ontzeggen door de invoering van zogenaamde ‘rodevlagwetten’ die mensen moeten onderscheppen voor ze erge misdaden kunnen plegen. “Geestelijke ziekte en haat halen de trekker over, niet het pistool”, aldus Trump. “Het is niet aan geestelijk zieke monsters, het is aan ons.”

Ook wil hij dat de doodstraf in sommige gevallen makkelijker kan worden toegepast. “Ik beveel het ministerie van Justitie ook om een wet voor te stellen die garandeert dat degenen die haatmisdrijven en massamoorden plegen, worden bestraft met de doodstraf, en dat de doodstraf snel, beslist en onverwijld wordt uitgevoerd en zonder jaren van onnodige vertraging”, aldus de president. “Laten we ervoor zorgen dat de slachtoffers van afgelopen weekend, niet zomaar gestorven zijn.”

“Schuld van de media”

In een bericht op Twitter eerder op de dag had Trump ook uitgehaald naar de media. “De media hebben een grote verantwoordelijkheid voor het leven en de veiligheid in ons land. Fake News heeft in grote mate bijgedragen aan de woede die zich gedurende vele jaren heeft opgebouwd. De berichtgeving moet eerlijk, evenwichtig en onbevooroordeeld zijn, of deze vreselijke problemen worden alleen maar erger!”

Hervorming migratie

In een ander bericht op Twitter had Trump een verstrenging van de wapenwetgeving ook al gekoppeld aan strengere migratiewetten. “We kunnen niet toestaan dat degenen die stierven in El Paso, Texas en in Dayton, Ohio, tevergeefs sterven. Republikeinen en Democraten moeten samenkomen en strenge achtergrondcontroles verkrijgen, misschien door deze wet te koppelen aan de broodnodige hervorming van de migratie.”

De Democraten reageren furieus op die koppeling. Zo zei de Democratische senator Kirsten Gillibrand op CNN dat de uitspraken van Trump “white supremacists in de kaart spelen”. Later voegde ze daaraan toe dat Trump waarschijnlijk zelf een blanke nationalist is.

LEES OOK. Trump moet het ontgelden na dodelijke schietpartij: “VS wordt aangevallen door blanke terroristen en de president laat het gebeuren”

29 doden

Op zaterdagochtend in El Paso, Texas, een Spaanse stad nabij de Mexicaanse grens, opende een 21-jarige blanke man het vuur met een aanvalsgeweer in een druk winkelcentrum, waarbij hij 20 mensen doodde en 26 anderen verwondde.

Dertien uur later, in Dayton, Noordoost-Ohio, schoot een 24-jarige blanke man negen mensen dood, waaronder zijn eigen zus. Minder dan een minuut nadat hij het vuur had geopend, werd hij gedood door de politie.

Corrigeer

NIEUWS