Jan Mulder (74) debuteert vanavond op Q2: “Bij de VRT zijn ze me zó weer vergeten”

Jan Mulder (74) debuteert vanavond op Q2: “Bij de VRT zijn ze me zó weer vergeten”

Foto: Alloo Bij

Of hij kriebels heeft? Jan Mulder (74) zegt van niet. Hij verheugt zich op de werkdag, dat wel. En de 378 kilometer lange rit van Groningen naar België is met vijf kilometer ingekort. De voetbalveteraan maakt vanavond zijn debuut als analist bij Q2. Daar verdient hij een pak meer dan bij de VRT. “Maar mijn huid heb ik niet duur verkocht. Nooit gedaan, ook als voetballer niet.”

Na een turbulente dag trok Jan Mulder een maand geleden de deur van de VRT achter zich dicht. De uitzending rond de finale van het WK voetbal voor vrouwen was zonder hem begonnen: Mulder was te laat omdat de omgeving van de Reyerslaan was afgesloten voor de Tour. “Maar het afscheid daar was vrolijk,” zegt Mulder, “ik heb van Imke Courtois een mooie afscheidsfoto gekregen. En ze hadden de dag al verguld door me een truitje van Kompany te geven. (lacht) Ik ben daar heel blij weggegaan, echt wel.”

Eén maand later analyseert Jan Mulder samen met Marc Degryse en Gilles De Bilde de wedstrijd van Club Brugge tegen Dynamo Kiev. Op Q2, voor het eerst. Even wennen voor de verstokte VRT-kijker. “Dit soort dingen gebeurt nu eenmaal in deze wereld van transfers, managers en free agents. Daar moet je niet sentimenteel over doen. Ik zal mijn band met mensen als Frank Raes en Filip Joos heus wel in stand houden. Of ik de VRT ga missen? Zo bekijk ik het niet. Ik verheug me gewoon op wat me te wachten staat. Een nieuw gebouw, andere gangen. Die lange gang bij de VRT was nou niet echt het paradijs op aarde, ik heb het altijd een beetje een somber gebouw gevonden. Bij de VRT zeiden ze: Wacht nog even, Jan, we gaan een volledig nieuw gebouw zetten. Maar zo lang kan ik natuurlijk niet wachten.”

Slechte zakenman

Over de transfer van Mulder naar VTM gingen de wildste geruchten; het Nederlandse blad Weekend schreef dat Mulder een miljoen euro per jaar zou verdienen. En dat met een contract van twee jaar. Mulder zegt dat hij allerminst het onderste uit de kan heeft gehaald. “Ik ben een slechte zakenman voor mezelf, ik ben maar een freelance mannetje, nooit een pensioen opgebouwd. Dat ik zo’n mooi contract kon tekenen, is niet dankzij mijn handigheid in onderhandelen. Als voetballer was ik ook al zo. Wanneer meneer Vanden Stock van Anderlecht me op zijn brouwerij riep voor een nieuw contract en een bedrag noemde, gaf ik beleefd een hand en ging ik weg. En ook nu heb ik mijn huid niet duur verkocht. De timing van VTM zat gewoon goed. Mijn contract bij de VRT was afgelopen. En ook al was dat niet het geval, het leek me niet onlogisch dat de VRT met mij wilde stoppen in het kader van vernieuwing en verjonging. Toen de VRT me wou spreken, had VTM al gebeld en was ik al met een voorzichtig gesprekje begonnen. Ik was een beetje onzeker, wellicht door mijn leeftijd waarop niets nog zeker is.” (lacht)

Wennen aan de reclame

Jan Mulder vraagt begrip voor zijn besluit: “De aanbieding van VTM was véél beter dan die van de VRT. Met mijn oude dag heeft het geld niets te maken, dat is een betrekkelijk idee. Alles hangt af van wat je eisen zijn. Ik wil geen privéjet en zes huizen, ik wil een boekenkast en een salade niçoise. Dat moet met dit contract te betalen zijn. (lacht) De VRT heeft nog een tegenvoorstel gedaan, maar ik ben redelijk avontuurlijk ingesteld. We zijn in grote vriendschap uit elkaar gegaan, ze hebben dat keurig gedaan. Ach, in een paar weken tijd ben ik daar weer vergeten. Een gewaardeerd programma als Extra Time ben ik dan kwijt, maar ik heb me nooit een autoriteit gevoeld. Het blijft voetbal, op welke zender het ook is. Ik zal bij VTM en Q2 moeten wennen aan de reclame, dat is waar. Daar maken ze bij de VRT grappen over. Maar ik laat me niet uit mijn lood slaan. Ik ga toch geen hele nachten wakker liggen van reclame?”

Aan één ding moet Jan Mulder wel wennen: de radiozender die bij VTM en Q2 hoort. “Ik word de laatste tijd benauwend vaak gevraagd door Qmusic; ik ben me aan het inleven in de muziek. Deze ochtend om kwart voor negen bellen ze mij; gelukkig ben ik dan al láng wakker. Het is wel een enthousiaste bende daar.” Over Jan Mulder hoeven we ons dus geen zorgen te maken. De komende twee jaar zit hij gebeiteld. “Gebeiteld? Ik ben een beitel die heen en weer flitst tussen Groningen en Vilvoorde: dat is áfzien, hoor. Bekijk het zo: ik zit in het voetbal sinds ik zes was, dat gaat er nooit meer uit. Ik hou erg van tuinieren en heesters knippen, maar niet de hele dag.”

Club Brugge-Dynamo Kiev, Q2, 20.15 uur

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees