Het uur van de waarheid nadert voor Belgische ruiters: “Met zes ruiters uit de top 36 hebben een uitzonderlijk sterk team”

Het uur van de waarheid nadert voor Belgische ruiters: “Met zes ruiters uit de top 36 hebben een uitzonderlijk sterk team”

Foto: Joris Schellekens

Het EK paardrijden gaat voor de meeste Belgische ruiters de laatste kans zijn om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio. Topprestaties van de teams in jumping, (para)dressuur en eventing zijn vereist om naar Japan te mogen afreizen.

In het luxueuze Stephex Stables in Wontergem presenteert de R.B.E.F., de Belgische paardensportbond, haar atleten voor de EK’s. Verdeeld over zeven disciplines strijdt men niet alleen voor Europese medailles, maar voornamelijk voor de laatste tickets voor de Olympische en Paralympische Spelen.

Daarvoor weet de Belgische jumpingequipe wat het vanaf 19 augustus moet doen op het EK in Rotterdam. Toch is er van enige druk geen sprake bij jumpingbondscoach Peter Weinberg en zijn ruiters tijdens de presentatie. “Plaatsing voor Tokyo is realistisch”, vertelt Weinberg. “De medailles maken me weinig uit, zolang we maar bij de beste drie nog niet geplaatste Europese landen eindigen. Met zes ruiters uit de top 36 hebben een uitzonderlijk sterk team.”

Mocht het niet lukken in Rotterdam, dan biedt de Nations Cup begin oktober in Barcelona mogelijk uitkomst. Weinberg verwacht aan een poging voldoende te hebben. “Onze ruiters zijn in topvorm, onze paarden zijn in topvorm, we hebben alles in huis om in Rotterdam ons ticket voor Tokyo binnen te halen.”

Voor de dressuur en paradressuurploeg is er geen herkansing na het EK. Vijf Europese landen hebben al een startbewijs voor Tokyo op zak, waardoor de drie beste nog niet geplaatste Europese landen zich op de valreep kunnen plaatsen. “We zijn positief”, vertelt dressuurruitster Isabel Cool. “Maar we moeten ook realistisch blijven. Op de dag zelf moeten we net dat beetje geluk hebben.”

Het optimisme is er eveneens bij de eventingploeg. De 48-jarige Karin Donckers hoopt met haar ploeg in het Duitse Luhmühlen haar zevende deelname aan de Olympische Spelen te realiseren, een record dat ze gaat delen met tafeltennisser Jean-Michel Saive.

Naast jumping, (para)dressuur en eventing vinden er in augustus ook nog de EK’s voor de niet-olympische disciplines menner (in Duitsland), endurance (in Engeland) en horseball (in Portugal) plaats.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.